Historisk arkiv

Ikke bundet av EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Klassekampen

En artikkel i Klassekampen 2. april gir inntrykk av at en rapport fra EU gir grunn til å innføre digitalt momsfritak i Norge. Det er det ikke grunnlag for å hevde, skriver statssekretær Roger Schjerva.

En artikkel i Klassekampen 2. april gir inntrykk av at en rapport fra EU gir grunn til å innføre digitalt momsfritak i Norge. Det er det ikke grunnlag for å hevde.

I desember i fjor la EU-kommisjonen frem en rapport med en rekke forslag for et modernisert merverdiavgiftssystem. Blant annet står det at dagens satser kan forskjellsbehandle fysiske og digitale varer og tjenester. Om en vil unngå slik forskjellsbehandling kan satsene harmoniseres til høyeste eller laveste sats. Rapporten tar ikke til orde for en bestemt løsning. Denne rapporten er nå på høring i EU, og det er dermed ikke klart hvilke endringer EU eventuelt vil gjøre.

Selv om vi skjeler til EUs skatteregler når vi lager nye skatteregler her i Norge, er vi ikke bundet til å følge EUs skatte- og avgiftsvedtak. Norge har dermed stor handlefrihet når vi skal utforme momsregelverket for mediene. 

Like før jul leverte Mediestøtteutvalget sin innstilling, og den er nå på høring. Rapporten fra EU-kommisjonen har ikke betydning for denne prosessen. For Regjeringen er det viktigst å finne ut hvordan vi mest målrettet kan støtte mediene i framtiden. Hva som skjer i EU har liten betydning i dette arbeidet, bortsett fra at å utvide omfanget av 0-moms kan komme i konflikt med EØS-avtalens regler om statsstøtte.