Historisk arkiv

Situasjonen i Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i LO-Aktuelt

Det er dramatiske tider i europeisk økonomi. En alvorlig statsøkonomisk krise har oppstått i kjølvannet av finanskrisen, samtidig som arbeidsledigheten er svært høy.

Det er dramatiske tider i europeisk økonomi. En alvorlig statsøkonomisk krise har oppstått i kjølvannet av finanskrisen, samtidig som arbeidsledigheten er svært høy. Det er lett å tenke at dette ikke vil skje hos oss og at vi ikke vil bli berørt. Det er ikke sant. Vi er avhengig av at Europa lykkes, rett og slett fordi landene i Europa er våre viktigste handelspartnere.

Utviklingen har særlig skapt problemer for eurosamarbeidet, der felles valuta stiller store krav til koordinering på mange politikkområder. Tvil i markedene om landenes evne til å betjene sin gjeld framover trakk statsrentene kraftig opp i flere euroland gjennom første halvår i fjor, i enkelte tilfeller til nivåer som ikke er bærekraftig over tid.

En lærdom mange har trukket, er at budsjettpolitikken ikke var forsiktig nok i forkant av krisen. Land som ikke satte nok til side i gode tider, sliter nå med store underskudd, høy og økende statsgjeld og sviktende tillit. Flere land er kommet i en situasjon hvor de må stramme inn i budsjettpolitikken samtidig som ledigheten er svært høy.

Veien tilbake til bærekraftige statsfinanser er krevende. OECD har anslått at det er nødvendig med budsjettinnstramminger tilsvarende 5 prosent av BNP for OECD-området sett under ett for å stabilisere gjelden i forhold til BNP. Tilsvarende innstramminger for Norge ville utgjort mer enn 100 milliarder kroner. Innstrammingsbehovet økes ytterligere av stigende utgifter til pensjoner og helse- og omsorgstjenester etter hvert som befolkningen blir eldre.

Så mange som 34 millioner antas å ha blitt arbeidsledige som følge av finanskrisen verden over.  I gjennomsnitt er nå hver tiende arbeidstaker i eurolandene uten arbeid. Dette er alvorlig. Arbeidsledighet er et stort problem for den enkelte, men også et stort samfunnsproblem. Høy ledighet som vedvarer over tid, kan føre til sosiale spenninger og ustabil utvikling. Den høye ungdomsledigheten gir særlig grunn til uro. I mange sammenhenger snakkes det nå om ”den fortapte generasjon”  som følge av dette.

Vi har sett betydelig uro i flere europeiske land de siste månedene. Mange er naturlig nok redde for arbeidsplassene sine og for at sosiale sikkerhetsnett ikke lenger vil være der når de trengs.

Det som skjer i Europa er viktig for oss. Størstedelen av vår handel er med EU-land, og vi har erfart hvor fort uro i finansmarkedene kan spre seg mellom land. Regjeringen følger derfor utviklingen nøye. Heldigvis er hovedbildet i internasjonal økonomi at oppgangen etter finanskrisen ser ut til å fortsette. Vi skal heller ikke se bort fra at budsjettinnstramminger i EU-landene kan legger til rette for omstillinger og bedre ressursbruk som vil gi bedre vilkår for vekst og bærekraftige statsfinanser over tid.

En viktig lærdom av utviklingen i Europa, er betydningen av å holde orden i eget hus og føre en forsvarlig og bærekraftig økonomisk politikk. Det har vi klart og det er en viktig grunn til at vi har kommet oss godt gjennom finanskrisen. En ansvarlig og framtidsrettet økonomisk politikk er derfor det beste vern mot framtidige kriser.