Historisk arkiv

Tilslørende av NHO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv

NHO framhever nok en gang at skattesatsen på kapital ”ofte” kan bli over 100 prosent. Hvis så var tilfelle, er det uforståelig at så mange bedrifter etableres, vokser og trives i Norge, skriver statssekretær Roger Schjerva.

Herskoug og Jacobsen i NHO insisterer stadig på at selskapsskatten er en skatt som belastes eierne av selskapet (DN 14/11). Tilordnes selskapsskatten til eierne, vil de framstå som større skattytere, slik NHO synes å ønske. Men det er drøyt å påstå at selskapsskatten faller 100 prosent på eierne i økonomisk forstand. Hvem som til slutt tar den økonomiske belastningen av skatter, er et vanskelig tema i skatteøkonomien, men de fleste ville legge noe av byrden av selskapsskatten på arbeidskraften.

NHO framhever nok en gang at skattesatsen på kapital ”ofte” kan bli over 100 prosent. Hvis så var tilfelle, er det uforståelig at så mange bedrifter etableres, vokser og trives i Norge. En effektiv marginalskattesats på 100 prosent betyr at skatten i noen tilfeller tar hele den reelle avkastningen. Denne skattesatsen avhenger ikke bare av skattesystemet, men også av avkastningen før skatt og inflasjonen. NHOs fremstilling er villedende.

NHO vil ikke fortelle om sitt alternativ til formueskatten som kan fordele like bra og være mindre skadelig for økonomien. Det er riktig at også Sverige og Danmark har høy omfordeling gjennom skattesystemet. Det har sin pris med blant annet høy skatt på arbeidsinntekter og høy utbytteskatt.

Det er lett å ønske seg enkeltelementer i andre lands skattesystemer uten tanke for helheten.