Historisk arkiv

Clemets slag i luften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagsavisen

Kristin Clemets grep for økt handlingsrom i budsjettene ville ikke hatt nevneverdig effekt på de offentlige finansene, skriver statssekretær Hilde Singsaas i et innlegg i Dagsavisen.

Kristin Clemet lanserer i Dagsavisen 3. mai flere grep hun mener ville økt handlingsrommet i budsjettene de siste årene. Selv om det hadde vært oppslutning om løsningene hennes, ville de uansett ikke hatt nevneverdig effekt på de offentlige finansene.

Clemet mener lønnsveksten kunne vært redusert gjennom skattelettelser. Det er det slett ingen garanti for. Men selv om dette skulle ha gitt lavere lønnsvekst, ville det ikke gitt større handlingsrom på budsjettet. For det første reduserer skattelettelsen inntektene og dermed handlingsrommet. For det andre ville en eventuelt lavere lønnsvekst ikke bare kommet til syne på budsjettets utgiftsside, men også redusert inntektene fra skatt på inntekt og forbruk.

Clemets andre løsning er full pensjonsreform i offentlig sektor. Regjeringen har arbeidet for å få til dette. I forbindelse med pensjonsforliket ba Stortinget imidlertid Regjeringen om å forhandle om dette med partene i arbeidslivet. Og her nådde vi altså ikke fram. Som følge av grunnlovfestede pensjonsrettigheter, ville en reform uansett ikke fått betydning før et godt stykke fram i tid. Det ville ikke økt handlingsrommet de siste årene.

Clemets tredje grep er å kutte i rettighetsfestede ordninger. Her er hun ikke bare på kollisjonskurs med regjeringspartiene, men også sitt eget parti.

Hvis vi retter blikket framover, er jeg helt enig i at noe må gjøres når utgiftene over tid overstiger inntektene. Det er jo også budskapet i Perspektivmeldingen. Arbeidslinja er Regjeringens hovedsvar på denne utfordringen. Men det er også viktig å legge til rette for vekst og stabilitet i fastlandsøkonomien. Det var ett av Regjeringens siktemål med vekstpakken som vi la fram på søndag.

Minst like viktig er det å  holde orden i norsk økonomi. Da er det ingen god idé å omgå handlingsregelen ved å øke pengebruken utenfor budsjettet, slik Clemets partileder tar til orde for når hun vil sette i gang vegprosjekter gjennom såkalt OPS. Politikkens oppgave er å prioritere mellom ulike formål innenfor ansvarlige rammer. Det gir grunn til uro når Høyre sår tvil om evnen og viljen til nettopp det.