Historisk arkiv

Sorry, DN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv

DN bidrar ofte med faglig godt funderte ledere. Kritikken mot meg 4. februar når jeg påpeker at selskapsskatt ikke nødvendigvis fullt ut bæres av eierne, var derfor overraskende, skriver statssekretær Roger Schjerva.

DN bidrar ofte med faglig godt funderte ledere. Kritikken mot meg 4. februar når jeg påpeker at selskapsskatt ikke nødvendigvis fullt ut bæres av eierne, var derfor overraskende.

Når jeg peker på at selskapsskatt ikke alltid bæres av eierne, har utsagnet teoretisk og empirisk belegg, og er ikke den “retoriske øvelsen” DN tillegger det. DN vil finne støtte for min påstand i grunnleggende lærebøker i offentlig økonomi. Stikkordet er skatteinsidens, som handler om hvordan skattebyrden reelt sett fordeles. Et vanlig teoretisk resultat er at arbeidskraft bærer en del av byrden av selskapsskatt i en liten, åpen økonomi med mobil kapital. Hvor mye avhenger av kjennetegn ved ulike markeder. Med stor kapitalmobilitet vil avkastningskravet etter skatt langt på vei være bestemt internasjonalt. Økt selskapsskatt vil da redusere nivået på investeringene som igjen reduserer arbeidskraftens produktivitet og reallønnen. En empirisk studie fra i fjor for ni europeiske land av Arulampalam, Devereux og Maffini anslår at ca. 50 prosent av økt selskapsskatt ble veltet over på lønn.

DN viser til evalueringen av skattereformen 2006, hvor selskapsskatt tas med i marginalskatten på utbytte. Her misforstår DN. Marginalskatt på lønn og utbytte er viktige for aktive eiere som kan velge mellom å ta ut overskudd som lønn eller utbytte. En utjevning av disse satsene for å hindre uheldig skattetilpasning var et hovedmotiv for reformen. Satsene sier imidlertid lite om hvem som bærer byrden av selskapsskatt.