Historisk arkiv

Treparts kyststatsavtale om makrell for 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Pressemelding

Norge, EU og Færøyene har i dag inngått en treparts kyststatsavtale om makrell for 2006.

Pressemelding

Nr.: 78/2005
Dato: 27.10.2005
Kontaktperson: Underdirektør Petter Meier mob. 480 02 492

Treparts kyststatsavtale om makrell for 2006

Norge, EU og Færøyene har i dag inngått en treparts kyststatsavtale om makrell for 2006.

I avtalen er det fastsatt en totalkvote for makrell i Nordøstatlanteren på 442.000 tonn i 2006. Dette er i samsvar med forvaltningsplanen som partene vedtok første gang høsten 1999. Totalkvoten er betydelig under forvaltningsplanens øvre grense. Kvoten betyr likevel en økning på 22.000 tonn i forhold til i år. Den endelige norske kvoten blir bestemt i desember i forbindelse med avtalen mellom Norge og EU.

Partene er enige om å fortsette, og ytterligere styrke kontrollsamarbeidet. Blant annet skal partene samarbeide for å implementere FAOs modell for styrking av havnestatskontroll for å bekjempe ulovlig, urapportert og uregulert fiske.

- Kvoten viser at partene legger sterk vekt på hensynet til et biologisk forsvarlig uttak innenfor rammene av forvaltningsplanen, og jeg er tilfreds med at partene er enige om en totalkvote for makrell som ivaretar hensynet til en forsvarlig forvaltning, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Innenfor kvantumet på 442.000 tonn vil det ble fastsatt en regulering av fisket av makrell i internasjonalt farvann. Dette vil bli drøftet på årsmøtet i Den Nordøstatlantiske fiskerikommisjonen (NEAFC) i uke 46.

Partene er også enige om å styrke samarbeidet om forskning på makrellbestanden.