Historisk arkiv

India kan bli et viktig marked for norsk laks

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Pressemelding

Indiske myndigheter har nylig bestemt å senke tollsatsen for laks fra ca. 30 prosent til 10 prosent.- Dette er svært gledelig fordi India er et marked med et betydelig langsiktig potensial for norsk fiskeri- og havbruksnæring, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen. – Vi må se dette i sammenheng med den innsats som i lengre tid er nedlagt fra norsk side for å redusere de indiske tollsatsene.

Pressemelding

Nr.: 28/2006
Dato: 04.04.2006
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim 22 24 64 60 / 90 57 09 41

India kan bli et viktig marked for norsk laks

Indiske myndigheter har nylig bestemt å senke tollsatsen for laks fra ca. 30 prosent til 10 prosent.

- Dette er svært gledelig fordi India er et marked med et betydelig langsiktig potensial for norsk fiskeri- og havbruksnæring, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen. – Vi må se dette i sammenheng med den innsats som i lengre tid er nedlagt fra norsk side for å redusere de indiske tollsatsene.

India er ett av de største markeder i verden, med mer enn 150 millioner innbyggere med tilnærmet vesteuropeisk levestandard. Av nye markeder med betydelig langsiktig potensial for norsk fiskeri- og havbruksnæring er derfor India ett av de aller viktigste. Så langt har det imidlertid vært lite aktuelt for norske eksportører å satse på det indiske markedet på grunn av landets høye tollsatser på import av sjømat.

Norske myndigheter har derfor i lengre tid arbeidet for å få senket disse tollsatsene, og da i første rekke for norsk laks. På politisk nivå har spørsmålet blitt tatt opp av statsminister Stoltenberg under begge hans besøk til India, i april 2001 og desember 2005.

På embetsnivå har norske fiskerimyndigheter det siste året hatt en god dialog med Marine Products Export Development Authority (MPEDA) – et statlig organ underordnet det indiske nærings- og handelsdepartementet – i forhold til mulig samarbeid mellom norske og indiske næringsaktører innenfor fiskeri- og havbrukssektoren.

Som ledd i denne dialogen ledet Fiskeri- og kystdepartementet en delegasjon bestående av representanter for norske myndigheter og norsk sjømatnæring til sjømatmessen India International Seafood Show i Kolkata i India i begynnelsen av februar i år. Under denne messen hadde den norske delegasjonen mange gode og konstruktive samtaler med både indiske myndigheter og næringsrepresentanter om framtidig samarbeid.

Indiske myndigheter er også positive til å gå inn i dialog med EFTA-landene om en framtidig frihandelsavtale. En slik dialog vil kunne bli innledet allerede til høsten.