Historisk arkiv

Sats ferskt! - Regjeringens ferskfiskstrategi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Dagens forbrukere etterspør i stadig større grad ferske sjømatprodukter av høy kvalitet. Ferske sjømatprodukter oppfyller forbrukernes ønske om sunn mat som er lett å tilberede. – Gjennom satsing på fersk fisk kan den totale verdiskapingen i næringa økes, og vi skaper gode, trygge arbeidsplasser i kystdistriktene, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Fiskeri- og kystministeren la i dag frem regjeringens ferskfiskstrategi på Husøy i Senja i forbindelse med det tradisjonsrike arrangementet Husøydagan.

- Regjeringen vil gjennom ferskfiskstrategien bidra til at den norske fiskerinæringen får rammevilkår som bedre utnytter våre unike fortrinn som nærhet til rike fiskefelt, kompetanse og erfaring, og nærhet til godt betalende europeiske markeder, sier Helga Pedersen.

For å lykkes i ferskproduktmarkedene er det nødvendig å kunne tilby en kontinuerlig tilførsel av produkter som holder høy kvalitet. Fiskebestandenes vandringsmønster gir imidlertid et fangstmønster med store sesongvariasjoner. I tillegg er mye av den fisken som landes av varierende kvalitet. Regjeringen vil gjennom strategien å legge til rette for økt kontinuitet i tilførselen til filétindustrien og bedre kvalitet på råvaren som leveres.

Bedre kontinuiteten for tilførsel av råstoff

- Regjeringen vil legge bedre til rette for et jevnere fangstmønster, og på andre måter jevne ut fiskeindustriens tilgang på ferskt råstoff året rundt. Derfor innfører vi nye tiltak som stimulerer til at fisk lagres levende for senere produksjon, vi vil endre størrelsesbegrensningen for den store kystflåten, innføre tiltak som stimulerer til linefiske og åpne for mulighet til å overføre en del av kvoten til en kvotebank mellom kvoteårene, sier fiskeri- og kystministeren.

Kvalitet

Norsk sjømat eksporteres i dag til nesten 150 land og forbrukerne forbinder det norske opphavet med kvalitet. Det er avgjørende at vi tar vare på vårt kvalitetsstempel og lever opp til vårt rykte både ute og hjemme.  - Som en viktig del av ferskfiskstrategien vil vi gjøre vår del av kvalitetsjobben.  Vi vil derfor innføre merkekrav til fisk som omsettes til forbruker i Norge, tilrettelegge for bedre oppfølging av regelverket, og opprette et Kvalitetsforum mellom næringen, handelen og myndighetene, sier fiskeri- og kystministeren.

Økt samarbeid mellom oppdretts- og fiskerinæringen

Økt samarbeid og samspill mellom oppdretts- og fiskerinæringen vil være en viktig forutsetning for å lykkes i satsningen på fersk fisk. Både kontinuitet og kvalitet kan forbedres gjennom helhetlig verdikjedetenkning. Derfor vil ferskfiskstrategien også legge til rette for økt samarbeid mellom oppdretts- og villfisknæringen, blant annet gjennom Marint verdiskapingsprogram.

 Andre dokumenter:

Sats ferskt! - Regjeringens ferskfiskstrategi