Historisk arkiv

Forslag om ny likviditetslåneordning for fiskerinæringa til Stortinget i dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Det ble i dag fremmet forslag til Stortinget om en ny likviditetslåneordning for fiskerinæringa i 2009 med en låneramme på til sammen 250 mill. kroner gjennom Innovasjon Norge. Sammen med øvrige iverksatte tiltak vil dette kunne bidra til å sikre en mest mulig normal gjennomføring av fisket i 2010, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Det er også fremmet forslag om å justere målgruppen til den eksisterende garantirammen for driftskreditt for fiskerinæringa på 97,5 mill. kroner slik at garantiene nå vil kunne gjelde generelt for all mottak av fisk, og uten begrensninger i forhold til oppbygging av lager.

Regjeringa er bekymret for at deler av fiskeindustrien ikke vil ha tilstrekkelig likviditet til å kunne sikre nødvendig mottakskapasitet for gjennomføring av torskefisket i 2010. Dette vil kunne gi uakseptable konsekvenser for fiskerne og enkelte kystsamfunn som er avhengige av torskefisket. Samtidig kan ikke regjeringa gå inn og kompensere for tapene industrien har hatt.

Gjennom en ny likviditetslåneordning og justerte garantirammer ønsker regjeringa å bidra til å avhjelpe likviditetsutfordringen som mange fiskeindustribedrifter står overfor.

Det vil fortsatt stilles krav til kredittverdighet og at bankene bidrar med å ta deler av den økte risikoen for å kunne få tildelt lån eller garantier. Likviditetslån vil kunne innvilges med en løpetid på inntil tre år, og skal gis på normale vilkår. Likviditetslåneordningen skal ikke erstatte løpende driftskreditter, men skal bidra til å styrke selskapenes finansielle plattform.

- Selv om Stortinget må godkjenne både likviditetslåneordningen og justeringen av garantiordningen før endelig tilsagn kan gis av Innovasjon Norge, oppfordrer jeg sterkt den enkelte bedrift til å ta kontakt med Innovasjon Norge for å avklare mulighetene for å kunne få tilsagn om lån og garantier, avslutter fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.