Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Innføring av statlig lostjeneste på Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet har fastsatt forskrift om lostjeneste på Svalbard. Med dette er det innført en statlig lostjeneste for all skipstrafikk i farvannet ved Svalbard på tilsvarende måte som for fastlandet.

- Lostjenesten er et av våre viktigste sjøsikkerhetstiltak, og innføring av losplikt på Svalbard vil bidra til økt sjøsikkerhet i farvannene rundt øygruppen, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Regjeringen bestemte i 2011 at det skal innføres en statlig lostjeneste for all skipstrafikk i farvannet ved Svalbard på tilsvarende måte som for fastlandet. Målet med dette er å redusere risikoen for uønskede hendelser ved sjøtransport på Svalbard slik at skade på liv, helse og miljø kan unngås.

Seilas ved Svalbard byr på spesielle utfordringer i forhold til fastlandet, og navigasjonsforholdene rundt øygruppen er krevende. En statlig lostjeneste vil således utgjøre et viktig bidrag til redusert risiko for sjøulykker.

Forskrift om lostjenesten på Svalbard gjør losloven med tilhørende forskrifter gjeldende på øygruppen. Det er i forskriften gjort enkelte tilpasninger ut fra de stedlige forhold.

Forskriften trer i kraft 1. juli 2012, men det vil være overgangsordninger med trinnvis innføring av losplikt. Første fartøy vil seile med los i seilingssesongen 2012, men full losplikt blir det ikke før i 2015.

Kontakt: pressevakt 22 24 66 99

Til toppen