Historisk arkiv

Møte om utfordringer i fiskerinæringa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystministeren møtte i dag representanter fra fiskeri- og havbruksnæringa for å diskutere hvilke hovedutfordringer næringa opplever som følge av den globale finanskrisa. Hensikten med møtet var å gjøre opp status for virkningene av finanskrisa for fiskeri- og havbruksnæringa, og diskutere videre utfordringer.

Problemstillingene rundt finanskrisa er sammensatte. På den en siden er en del generelle rammebetingelser gunstige for fiskeri- og havbruksnæringa, som redusert oljepris, lavere rentenivå og en gunstig valutasituasjon. På den andre siden opplever mange bedrifter en svært stram kredittsituasjon og at eksporten av blant annet torsk går tregt.

– Dette er problemer som regjeringa tar på alvor og jobber aktivt med. En rekke av tiltakene regjeringa har fremmet vil bidra til å dempe virkningene av finanskrisa, også for fiskeri- og havbruksnæringa. Jeg vil i den sammenheng særlig nevne økte rammer til innovasjonslån og garantier gjennom Innovasjon Norge. Det er foreslått etablert en egen garantiordning for førstehåndsomsetningen av fisk på 525 mill. kroner for å sikre mottak av fisk. Videre  bevilges 11,5 mill. kroner via Eksportutvalget for fisk til ekstraordinær markedsinnsats for torsk, samt 6,5 mill. kroner til mottaksstasjoner, noe som er et viktig ledd i å få ting til å gå mest mulig normalt langs kysten. Fiskeri- og kystdepartementet har også nylig fordelt 31,6 mill. kroner til føringsmidler til fiskesalgslagene, sier Helga Pedersen. 

Situasjonen for Nord-Troms ble særskilt drøfta. Her jobber Råfisklaget med å se på om fisken herfra kan føres til andre områder.

- Til slutt vil jeg nevne at regjeringens tiltak for å motvirke sviktende kredittilgang (bankpakke) også vil komme fiskeri- og havbruksnæringa til gode gjennom at næringa er avhengig av banker som både har vilje og evne til å låne ut penger, avslutter fiskeri- og kystministeren.