Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Innføring av lostjeneste på Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen deltok i dag på markeringen av innføring av lostjeneste på Svalbard. - Losplikt i farvannene rundt øygruppa er av de viktigste sjøsikkerhetstiltak som er innført på Svalbard. Dette vil være et viktig bidrag til å redusere sannsynligheten for ulykker og akutt forurensing rundt øygruppa, sier Berg-Hansen.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen deltok i dag på markeringen av innføring av lostjeneste på Svalbard. - Losplikt i farvannene rundt øygruppa er av de viktigste sjøsikkerhetstiltak som er innført på Svalbard.  Dette vil være et viktig bidrag til å redusere sannsynligheten for ulykker og akutt forurensing rundt øygruppa, sier Berg-Hansen.

Farvannene rundt Svalbard trafikkeres av fiskefartøy, gods- og tankfartøy og ulike typer turistfartøy. Både begrenset infrastruktur og de klimatiske og geografiske forholdene på Svalbard byr på store utfordringer for skipsfarten.

- Krevende farvann, øygruppas sårbare natur og oljens lange levetid i arktiske farvann kan gi mer langvarige og omfattende skader ved akutte utslipp enn på sørligere breddegrader. Begrenset infrastruktur og klimatiske forhold som is og mørke kan også gjøre redningsaksjoner og aksjoner mot akutt forurensing svært krevende, sier fiskeri- og kystministeren.

På Svalbard har det frem til i dag ikke vært losplikt eller statlig lostjeneste. Med dette tiltaket er det innført en tilsvarende statlig lostjeneste som for fastlandet.

Til toppen