Historisk arkiv

Tale ved overrekkinga av Fyrtårnprisen 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Statssekretær Vidar Ulriksen - Brønnøysund 9. juni 2006

Tale ved overrekkinga av Fyrtårnprisen 2006

Statssekretær Vidar Ulriksen

Brønnøysund 9. juni 2006

Med Fyrtårnprisen ønsker Fiskeri- og kystdepartementet å framheve og synliggjøre personer, institusjoner eller organisasjoner som gjør en særlig innsats for å fremme Norge som kyst- og fiskerinasjon.

Prisen deles i dag ut for tredje gang. Tidligere har Kystvakta fått prisen for sin innsats for å sikre en effektiv forvaltning av våre fiskeressurser. I fjor fikk Forbundet KYSTEN prisen for sitt omfattende arbeid for fremme av kystkulturen. Årets pris går til en organisasjon som ser ut over landets grenser, bygger på solidaritet kystbefolkningene i mellom til beste for de som har lidd store tap på grunn av en naturkatastrofe. Det er en stor glede for meg å fortelle dere at årets Fyrtårnpris tildeles Kystaksjonen for tsunamiofrene ved initiativtakeren Gunnar Album.

Kystaksjonen ble etablert like etter tsunamien av Norges Naturvernforbund og Utviklingsfondet med støtte fra Norges Fiskarlag, Norges Kystfiskarlag og FHL. Ideen bak var å lage en solidaritetsaksjon fra kyst til kyst.

Kystkasjonen har konsentrert seg om arbeid på Sri Lanka og arbeidet er gjennomført med to lokale samarbeidspartnere. I samarbeid med den norskeide redskaps- og båtprodusenten AJ Fishing og selskapets eier Arnulf Sandvik, har Kystaksjonen bygd opp et nett av reparasjonsenheter for båter og motorer nord og øst på Sri Lanka.

Til sammen 20 stasjoner har vært i drift, basert på lokal arbeidskraft og lokal ekspertise og i nært samarbeid med fiskernes kooperativer. Her ligger trolig noe av grunnen til den store sukséssen Kystaksjonen har hatt med sin innsats.

Stasjonene har reparert 2846 åpne båter og kanoer og 286 større fartøyer (mellom 28 og 32 fot). I tillegg er det reparert 442 og delt ut 150 nye påhengsmotorer og det er delt ut drøyt 20.000 garn.

Kystaksjonen fikk i januar 2005 starthjelp fra Norad som finansierte lønn og reise for Gunnar Album de to første månedene. De første innsamlede midlene kom fra lokale fiskarlag og andre organisasjoner langs kysten. Aksjonen har mottatt 27,7 millioner kroner fra Utenriksdepartementet og Norad. I tillegg kommer betydelig støtte fra Røde Kors, Swiss Labour Assistance, Stiftelsen Nor-Fishing og Norges Råfisklag. Det samlede budsjettet er på vel 50 millioner kroner. Av dette er drøyt 30 millioner brukt.

Kystaksjonen for tsunamiofrene har tatt utgangspunkt i den fineste tradisjonen Kyst-Norge bærer, samhold i nød, solidaritet. Og arbeidet er utført med dyktig ekspertise og i nært samarbeid med de lokale fiskere og deres organisasjoner. Mange har ønsket å hjelpe tsunamiofrene, med ulike resultat. Kystaksjonen er de som har lyktes best av alle. Jeg har den største respekt for, og føler glede over, den innsatsen dere har gjort.

Og jeg ønsker lykke til med det gjenstående arbeidet: Et båtbyggeri i Jaffna som skal erstatte fartøyer som ble totalskadde, og utdeling av ytterligere 20.000 garn.

Med dette overrekker jeg Fyrtårnprisen 2006 til Kystaksjonen for tsunamiofrene ved Gunnar Album.