Historisk arkiv

Åpning av North Cape Simulator 28.februar 2008, Honningsvåg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Politisk rådgiver i Fiskeri- og kystdepartementet, John Erik Pedersen åpnet North Cape Simulator ved Nordkapp maritime fagskole og videregående skole i Honningsvåg, 28. februar 2008.

Kjære deltakere,

Først vil jeg få takke for invitasjonen til å komme hit i dag, for å åpne et for fagområdet og landsdelen spennende prosjekt.

Marin sektor representerer fremtiden og mulighetenes næring.  Foruten å være en av våre mest eksportorienterte næringer, vil den fortsatt være ryggraden for mange av kystsamfunnene langs kysten.  For best mulig å kunne utnytte de råvarene vi har tilgjengelig, er vi avhengig av kompetanse i form av praktisk og teoretisk kunnskap av ulike typer, og på alle nivåer, også i vårt utdanningssystem.

Det er en generell tendens at dagens forbrukere stiller stadig strengere krav til dokumentasjon av maten de spiser.  Dette gjelder både i forhold til bærekraftig forvaltning og til at maten oppleves som sunn og trygg.  En utfordring i denne sammenheng, er en økende mangel på personer med relevant kompetanse om disse fagfeltene.  Dette ønsker Fiskeri- og kystdepartementet å gjøre noe med.

I Soria Moria erklæringen har regjeringen en visjon om at Norge skal bli en av de ledende, innovative, dynamiske og kunnskapsbaserte økonomiene i verden på de områder der vi har fortrinn.  Marin sektor er et område hvor vi har både naturgitte ressurser, erfaring og kompetanse.

Fiskeri- og kystministeren offentliggjorde nylig et prosjekt hvor formålet er å bidra til økt rekruttering til marin sektor. Over Fiskeri- og kystdepartementets budsjett er det avsatt 3,6 mill kroner årlig de neste 3 årene til dette. Prosjektet er lagt administrativt til Fiskeri- og havbruksnæringas forskingsfond, og lokalisert til Trondheim.

I påvente av at prosjektet skal starte opp, har vi gjennom en ekstrabevilgning til opplæringskontorenes felles nettverk NettOppFisk sørget for at rekrutteringsarbeidet allerede fra nyttår har fått en ekstra oppsving.

I tilegg til dette har vi flere andre tiltak på gang.

Hvordan kan terskelen for å etablere seg som fartøyeier gjøres lavere for unge, motiverte fiskere? Vi utreder dette nå, og vil snart sende våre forslag på høring. Jeg er sikker på at det vil bli en konstruktiv debatt om disse.

Og hvordan kan fiskeflåten best være i stand til å konkurrere om kvalifisert, sertifisert arbeidskraft? Stortingets næringskomité har bedt om en analyse av hvordan rammebetingelsene påvirker konkurransen om arbeidskraften. Også her er det satt i gang et arbeid, og vi vil komme tilbake til saken når dette er gjennomført.

Sikkerhet har alltid vært, og vil alltid være, et viktig tema både for marin og maritim sektor.  Da Fylkestinget i Finnmark i desember 2006 bestemte seg for å investere i en simulator her ved Nordkapp maritime fagskole var det en viktig beslutning. En simulator som denne er et viktig bidrag i arbeidet med å øke sikkerheten.  På en god måte gir den fremtidens skippere muligheten til under trygge forhold å kunne trene på ulike scenarioer som kan oppstå uten å utsette verken seg selv eller andre for fare.  Dette medvirker til å redusere ulykkesrisikoen samtidig som man har tryggheten på at de involverte har godt innøvde prosedyrer å støtte seg til hvis uhellet først er ute.

Den nasjonale oljevernberedskapen består av privat, kommunal og statlig beredskap.

Private aktører har i utgangspunktet beredskaps- og aksjonsplikt ved akutt forurensning fra egen virksomhet og bistandsplikt når stat og kommune aksjonerer.

Kommunene er pålagt å ha en beredskap mot akutte utslipp som det private ikke selv klarer å håndtere. Miljøverndepartementet ved Statens forurensningstilsyn stiller beredskapskrav til kommuners og privates virksomhet, herunder operatørselskapenes beredskap ved utdeling av konsesjoner.

Kystverket er delegert det operative ansvaret for den statlige beredskapen både til sjøs og på land. Staten ved Kystverket har beredskaps- og aksjonsplikt overfor større tilfeller av akutt forurensning, som ikke er dekket av privat eller kommunal beredskap. Kystverket fører tilsyn med private og kommunale aksjoner, og kan overta aksjonsledelsen dersom den ikke håndteres godt nok.
 
Arbeids- og inkluderingsdepartementet ved Petroleumstilsynet, har ansvaret for regelverk og tilsyn med helse, miljø og sikkerhet, på sokkelen og enkelte anlegg på land.

Fra 2003 har Fiskeri- og kystdepartementet hatt det overordnede ansvaret for den nasjonale oljevernberedskapen med Kystverket som operativt aktør.  Det er viktig for regjeringen å styrke oljevernberedskapen i Nord-Norge. Vi vil i fremtiden oppleve en økning i skipstrafikken fra nord- vest Russland og vi forventer økt petroleumsaktivitet i Nord-områdene. Det i kombinasjon med viktige fiskeriressurser i området øker behovet for en god oljevernberedskap.  En simulator gir mulighet til å øve på oljevernsaksjoner og bidrar til å styrke kompetansen hos deltakerne i aksjoner.  Dette er viktig for å håndtere situasjoner som kan oppstå.

Som en del av arbeidet med planleggingen av North Cape Simulators, har Kystverket deltatt i en referansegruppe. Kystverket har videre gitt klare signaler om hvilke faglige rammer som må være på plass for at simulatoren skal kunne levere tjenester til Kystverket – både når det gjelder utdanning og etterutdanning av deres personell. Fordi skolen nå oppfyller disse faglige kravene kan den delta i konkurransen om hvor Kystverkets ansatte skal skoleres.

For Kystverket er det viktig å kunne tilby en god utdannelse av maritimt personell og at det fins utdannelsesmuligheter i den landsdelen hvor arbeidet finner sted. Gjennom en partnerskapsavtale med Nordkapp maritime fagskole og videregående skole har Kystverket intensjon om å kunne styrke fagopplæringen samtidig som rekrutteringen bedres.
Simulatoren her ved skolen gir elevene muligheten til å gjennomføre en praksisdel som vil oppfattes som spennende og interessant.  Et annet virkemiddel i undervisningen er skolekvotene, som gir elevene anledning til å få øve på å fiske i undervisningsformål. Skolekvotene for kommende skoleår er enda ikke fastsatt, men Fiskeridirektoratet har foreløpig lagt til grunn en avsetning i samme størrelsesorden som tildelte skolekvoter for 2007/08.  Vi anser skolekvoter som en viktig del av opplæringen, men dette er per i dag ingen hjemlet rett.  Dette vil regjeringen endre på og i den kommende havressursloven er det foreslått en klar hjemmel for tildeling av skolekvoter.   Tildeling av kvoter for finansiering av fartøydrift eller undervisningen som sådan faller imidlertid utenfor.
Finnmark har nå fått Norges første kombinerte oljevern- og brosimulator. Det gir mulighet til å trene på situasjoner før de oppstår.
Simulatoren styrker kompetansen til deltakerne i oljevernaksjoner
For rekruttering skaper simulatoren økt oppmerksomhet rundt fagområder som så langt har slitt med rekrutteringsproblemer. 
For Honningsvåg og Finnmark gir simulatoren en økt oppmerksomhet, med signaler om en positiv fremtid.
Jeg ønsker Honningsvåg maritime fagskole og videregående skole lykke til med det videre arbeid med North Cape simulatoren.