Historisk arkiv

Foreslår autorisasjon av manuellterapeuter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt på høring et forslag om å autorisere manuellterapeuter i henhold til loven.

Etter helsepersonelloven er det i dag 29 autoriserte helsepersonellgrupper. Manuellterapeuter er fysioterapeuter som har gjennomført et klinisk mastergradsstudium i manuellterapi.

I høringsnotatet er det vist til at manuellterapeutene på bakgrunn av sin toårige tilleggsutdanning har tilegnet seg nye fag og teknikker. De har fått omfattende fullmakter på vegne av det offentlige, og en annen og mer selvstendig yrkesrolle enn fysioterapeuter. Manuellterapeutene er blant annet gitt fullmakt til å diagnostisere og behandle uten henvisning fra andre, sykmelde, og selv å kunne henvise til fysioterapi og relevante deler av spesialisthelsetjeneste for muskel- og skjelettlidelser, samt rekvirere billeddiagnostiske undersøkelser. Dette gjør at de på sentrale områder skiller seg fra fysioterapeutene.

Høringsnotatet understreker at en autorisasjon vil skape sammenheng mellom autorisasjonsbetegnelsen på den ene side og personellets faktiske kompetanse og rolle i helse- og omsorgstjenesten på den annen side. Særskilt autorisasjon vil klargjøre manuellterapeuters selvstendige yrkesrolle og fullmakter overfor pasienter og helsepersonell.

Frist for å avgi høringsuttalelse er 13. januar 2014.

Les høringsdokumentene

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter