Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Etabelering av legespesialitet for kirurgi på kvinnebryst og skjoldbruskkjertelen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet har bestemt at brystkreftkirurgi og skjoldbruskkjertelkirurgi er fagområder som skal håndteres av egne legespesialister. - Dette vil gi bedret kvalitet i behandlingen av brystkreftrammede kvinner, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad

Pressemelding

Nr.: 64
Dato: 01.11.06

Etablering av legespesialitet for kirurgi på kvinnebryst og skjoldbruskkjertelen

Helse- og omsorgsdepartementet har bestemt at brystkreftkirurgi og skjoldbruskkjertelkirurgi er fagområder som skalhåndteres av egne legespesialister.

- Dette vil gi bedret kvalitet i behandlingen av brystkreftrammede kvinner, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad

Beslutningen om å opprette en egen grenspesialitet i mamma– og para-/tyreoideakirurgi er tatt på grunnlag av råd fra bl.a. Nasjonalt råd for spesialistutdanning av leger og Sosial- og helsedirektoratet.

- Dette er viktig for kvinners helse. Brystkreft, og også mange sykdommer i skjoldbruskkjertelen, kan karakteriseres som kvinnesykdommer, sier Brustad.

Hvert år får 3.000 kvinner diagnosen brystkreft, og dette leder til ca 4.500 operasjoner årlig. I tillegg utredes over 10.000 kvinner årlig for å eliminere godartede svulster. Omfanget av sykdommer i skjoldbruskkjertelen er lavere.

- Egne legespesialister på disse fagområdene vil bedre kvaliteten på tjenesten til pasientgruppene, sier Brustad.

Vedtaket innebærer at det etableres definerte utdanningsløp for disse legespesialistene. Dette vil, i tillegg til å heve kvaliteten på tjenestene på fagområdene, også gjøre det mer interessant for legene å velge denne retningen innenfor medisinen.

Det er i dag etablert 19 brystdiagnostiske sentra der kvinner med spørsmål om brystkreft utredes og behandles. Enkelte steder er brystkreftkirurgien og skjoldbruskkjertelkirurgien samlokalisert. Etableringen av en egen legespesialitet innen disse fagområdene vil også bidra til at fagområdene samlokaliseres i større grad enn det som har vært tilfelle fram til nå.

Til toppen