Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Myndighetene vil merke sunn mat med Nøkkelhull

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

På pressekonferanse 5.februar presenterte helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad sin beslutning om å velge nøkkelhull som symbol på sunne matvarer, for å gjøre det enklere for forbrukerne å velge sunn mat i hverdagen. Innføring av en sunnhetsmerking på mat er et av tiltakene i Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007 – 2011) som ble presentert i januar 2007.

- I en travel hverdag er det viktig å ha et symbol som gjør det enkelt å raskt kunne velge sunt, uavhengig av bakgrunnskunnskaper om ernæring, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. - Utjevning av sosiale forskjeller i kosthold er et viktig mål, og et nøkkelhullsmerke ser ut til å nå fram til forbrukerne på en god måte.

Beslutningen om å innføre nøkkelhull som merke er tatt med bakgrunn i en anbefaling fra Mattilsynet og Sosial- og helsedirektoratet som våren 2007 fikk i oppdrag å utrede saken og gi en anbefaling. Rapporten ble lagt fram på pressekonferansen. Ordningen skal være frivillig, men bruk vil utløse krav om fullstendig merking av innhold av de forskjellige næringsstoffene i produktet.

Nøkkelhullet brukes i dag i Sverige, og Danmark har besluttet å ta det i bruk. De tre landene skal nå arbeide videre med felles kriterier slik at de tilpasses nasjonale kostholdsvaner. Sverige har notifisert merkeordningen i EU.

- Det har vært god dialog med matvarebransjen og forbrukerrepresentanter underveis og jeg håper på et godt samarbeid framover, sier helse- og omsorgsministeren som også har støtte fra statsrådene for landbruk, fisk og forbrukerpolitikk. – Vi må få til et felles løft for å få ordningen på plass, ikke minst for å nå ut med god informasjon om ordningen, understreker Brustad.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har vurdert at omkring 10-15 % av tapte leveår i Europa kan tilskrives dårlig ernæring. Sunn mat og fysisk aktivitet kan minske risikoen for hjertesykdom, overvekt, kreftsykdommer og type 2 diabetes.

- Jeg håper denne merkeordningen kan bidra sammen med andre tiltak til økt bevissthet om kostholdet og økt forbruk av frukt og grønt, fisk, mindre sukker, usunt fett og salt, sier helse- og omsorgsministeren.

PDF av Mattilsynets og Sosial- og helsedirektoratets presentasjon

Web overføring av pressekonferansen

Rapporten Anbefaling av en sunnhetsmerkeordning

Fra pressekonferansen 5.2.07

Til toppen