Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Norge og EU vil forske mer på demens

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Alzheimer-forskning er først ute når EU nå starter opp ti forskningsprogrammer for å møte de store utfordringene i Europa. Regjeringen bidrar med fire millioner kroner.

Alzheimer-forskning er først ute når EU nå starter opp ti forskningsprogrammer for å møte de store utfordringene i Europa. Regjeringen bidrar med fire millioner kroner.

– Den store økningen i antallet mennesker med demenssykdommer er alvorlig for alle land, og vi ønsker å være med i en samordnet innsats på tvers av landegrenser. Norge ønsker derfor å ha en aktiv rolle i det europeiske fellesprogrammet for forskning på Alzheimer, sier statssekretær Robin Kåss i Helse- og omsorgsdepartementet.

Programmet for Alzheimer/nevrodegenerative sykdommer (JPID) er først på banen, og de første midlene er allerede tildelt gjennom en pilotutlysning. Statssekretær Robin Kåss møter i denne sammenheng EUs forskningskommisjonær Maire Geoghegan Quinn i dag i forbindelse med lanseringen av EUs forskningsstrategi mot demens.

Norge har forskere i verdensklasse mot demens, blant annet fra Akershus Universitetssykehus. Regjeringen gir derfor 4 mill. kr til å bidra til at norske forskere kan delta i EUs samarbeid. Hvis forskerne kommer med gode prosjekter kan de få ytterligere midler fra Norges forskningsråd.

-Det langsiktige målet for programmet er å finne behandling mot Alzheimer, Parkinson og andre nevrodegenerative sykdommer. Samtidig er det et mål å kunne diagnostisere sykdommene på et tidligst mulig stadium, slik at det er mulig å gi behandling som utsetter sykdomsforløpet og vi kan ta vare på en eldre befolkning. Derfor er det viktig å bidra til norsk deltagelse.

– Gjennom programmet samles europeiske forskere til en felles innsats mot Alzheimer, og det bygges opp et stort europeisk programsamarbeid der Norge inngår på lik linje med 24 andre land, sier Kåss.

 

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter

Til toppen