Historisk arkiv

Referat fra første møte i ekspertgruppa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Hafslund Hovedgård, Sarpsborg 3. september 2008

Tilstede fra ekspertgruppa: Bjarne Håkon Hanssen, Kolbjørn Almlid, Nadia Ansar, Marit Botnen, Dagfinn Enerly, Anette Fosse, Bjørn-Inge Larsen, Anne Kari Lande Hasle, Stein Kaasa, Marit Myklebust, Victor Norman, Karin Søraunet, Unn Teslo og Nils Fredrik Wisløff

Fra HOD: statssekretær Ellen Pedersen, statssekretær Dagfinn Sundsbø, politisk rådgiver Ketil Lindseth, Vidar Oma Steine, Nina Husom, Anne Nordskog, Daniel Haga, Øyvind Brandt, Hilde Smedshammer Helle og Inger Mette Nilstad

Sak 1- Bakgrunn og mandat for arbeidet
Statsråden ønsket velkommen til møte og hver enkelt av ekspertgruppas medlemmer presenterte seg selv og deres bakgrunn for å være med i arbeidet.

Statsråden gikk gjennom sin analyse av behovet for en samhandlingsreform og hva oppdraget til ekspertgruppa er. Statsråden skal i april legge fram forslag til en plan som skal være den nye store helsereformen – samhandlingsreformen. Mandatet for dette arbeidet er å finne hvilke økonomiske og juridiske systemer som trengs for at rett samhandling skal skje på grunn av systemet. Øvrige faktorer som skal trekkes inn i dette arbeidet er eksempelvis kommunikasjon, organisering og elektroniske løsninger. Ekspertgruppa skal gi statsråden råd i dette arbeidet.

Ekspertgruppas medlemmer er med i gruppa som enkeltpersoner og ikke som representanter for organisasjoner eller interessegrupper. Det er et eget dialogprosjekt som systematisk gir aktører og interessegrupper god innsikt i arbeidet og mulighet til å spille inn synspunkter.

Sak 2 – Presentasjon av case
Det ble presentert to case fra Østfold;
• Intermediæravdeling i Halden
• Oppsøkende rusteam

Case presentasjon (PDF)

Sak 3 – Refleksjoner om utfordringene
Ekspertgruppas medlemmer la fram sine oppfatninger av utfordringer innen samhandling.

Sak 4 – Møteplan og opplegg for neste møte
Forslag til møteplan ble delt ut og neste møte blir i Alta 21. – 22. oktober 2008. Medlemmene ble bedt om å gi innspill til steder å besøke som kan vise til gode eksempler på samhandlingstiltak.

Ekspertgruppa ga følgende bestilling til neste møte:
• Et grunnlagsnotat om problemforståelse; ”hva er problemet?”.
• Erfaringer fra andre land
• En oversikt over hva som skjer av utviklingsaktiviteter på samhandlingsområdet, hvorfor det er satt i gang og i hvilken grad det er evaluert.