Historisk arkiv

Psykisk helsevern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

I nært samarbeid med det kommunale tjenesteapparatet skal spesialisthelsetjenesten gi spesialisert helsehjelp til mennesker med psykiske lidelser. Tjenesten skal legge mestrings- og brukerperspektivet til grunn og bidra til bedre levekår for mennesker med psykiske lidelser.

I nært samarbeid med det kommunale tjenesteapparatet skal spesialisthelsetjenesten gi spesialisert helsehjelp til mennesker med psykiske lidelser. Tjenesten skal legge mestrings- og brukerperspektivet til grunn og bidra til bedre levekår for mennesker med psykiske lidelser.

Tilbudene innen psykisk helsevern skal primært bygges opp og gis i nærmiljøet. Men spesialisthelsetjenesten skal gi tilbud om utredning og behandling av mer alvorlige psykiske helsetilstander og støtte opp arbeidet i kommunene. Formålet er å skape en mest mulig sammenhengende og helhetlig tjeneste tilpasset den enkeltes behov. Det legges spesielt vekt på å styrke tilgjengeligheten til tjenesten, fremme uavhengighet og selvstendighet for den enkelte og legge til rette for størst mulig grad av mestring av eget liv.

Opptrappingsplanen for psykisk helse (1999-2008)
Med Stortingsmelding nr. 25 ”Åpenhet og helhet” (1996-1997) ønsket regjeringen å styrke tjenestetilbudene til mennesker med psykiske lidelser. Dette la grunnen for Opptrappingsplanen for psykisk helse (jf. St.prp. nr. 63 (1997-1998 ).  I løpet av planperioden har barn, unge, voksne og eldre fått et bedre psykisk helsetilbud samtidig som kunnskapen og åpenheten om psykisk helse er blitt større.
Psykisk helse vil ha høy prioritet fremover selv om planen avsluttes. De overordnede mål og verdier fra planen vil legges til grunn for regjeringens videre politikk.

Organisering og drift
Tilgjengelighet til tjenestene er et overordnet mål for utviklingen av psykisk helsevern. Utbyggingen av distriktspsykiatriske sentra (DPS) spiller her en viktig rolle ved at hjelp kan gis tidligere, raskere og nærmere brukeren. Sykehusene skal tilby spesialistbehandling ved mer alvorlige lidelser og det legges vekt på et nært samarbeid med DPSene om pasienter, personell og kompetanseoverføring.
Regjeringen har ellers som mål å styrke samhandlingen mellom spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten og andre berørte tjenesteytere for å sikre en bedre og mer koordinert oppfølging av den enkelte bruker.