Historisk arkiv

Syriske kvoteflyktninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Regjeringen foreslo 19. september å stille 1 000 ekstra plasser til disposisjon for UNHCR for å avlaste den vanskelige flyktningsituasjonen i Syria og nabolandene. Bakgrunnen for avgjørelsen er en kontinuerlig dialog med UNHCR.

Regjeringen foreslo 19. september å stille 1 000 ekstra plasser til disposisjon for UNHCR for å avlaste den vanskelige flyktningsituasjonen i Syria og nabolandene. Bakgrunnen for avgjørelsen er en kontinuerlig dialog med UNHCR.

UNHCR gikk ut med en appell 27. juni hvor de ba om avlastning. Departementet tok da kontakt med høykommissæren for å høre om Norge skulle endre på kvoten og frigjøre plasser for syrere.

– Det ønsket ikke UNHCR at Norge skulle gjøre. Slik situasjonen var i sommer, strevde høykommissæren med å overføre flyktninger til andre land. Utfordringen var i hovedsak å få kontroll på situasjonen på bakken, og dette trengte man midler til. Norge besvarte det ønsket med å bevilge 275 millioner kroner til Syria, sier Lønseth.

Samlet har Norge til nå gitt om lag 850 millioner kroner til Syria siden konflikten startet.

Møte med UNHCR

Den 5. september møtte statssekretær Pål K. Lønseth UNHCRs Europadirektør Vincent Cochetel og UNHCRs representant til Norden og Baltikum, Pia Prytz Phiri. Da diskuterte Lønseth og Cochetel blant annet situasjonen i Syria.

– Cochetel ga da uttrykk for at UNHCR var takknemlig for Norges bidrag, og snakket om hvordan vi best kan utnytte ressursene i denne alvorlige situasjonen. Han var opptatt av at det var behov for både direkte hjelp til regionen og gjenbosetting i Europa. Justis- og beredskapsdepartementet gikk da i gang med å vurdere en mulig tilleggskvote for syrere, sier Lønseth.

Trenger umiddelbar hjelp

FNs høykommissær for flyktninger har oppfordret flere land til å gjenbosette flyktninger fra regionen, og begynner nå å få på plass et apparat for å håndtere dette i en større skala enn det som til nå har vært mulig.

Norge har ikke mottatt noen direkte anmodning fra UNHCR om å ta i mot flere syriske krigsofre, men vil likevel tilby 1000 ekstra plasser for å avhjelpe situasjonen.

– Dette er personer som trenger umiddelbar hjelp og beskyttelse. Vinteren er rett rundt hjørnet. Skal vi få hjulpet de syriske flyktningene før forholdene blir ille, så må vi handle nå. Høykommissæren for flyktninger omtaler situasjonen i disse landene som kritisk, og det fryktes at strømmen av flyktninger kan få konsekvenser for stabiliteten i regionen. Det er derfor avgjørende å bidra til å avlaste situasjonen i Syrias naboland, sier statssekretæren.

Vil ta tid

– Det er mye arbeid som skal gjøres før flyktningene faktisk kan komme til Norge, både av UNHCR, Utlendingsdirektoratet og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Vi vil at arbeidet starter opp snarest mulig. På den måten kan kanskje de første syriske flyktningene komme til Norge før nyttår, sier Lønseth.