Historisk arkiv

Oppnevning av lekmedlemmer til Utlendingsnemnda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Regjeringen har i dag oppnevnt 368 nye lekmedlemmer til Utlendingsnemnda (UNE). Nemndmedlemmer oppnevnes for en periode på fire år, og kan gjenoppnevnes én gang.

Regjeringen har i dag oppnevnt 368 nye lekmedlemmer til Utlendingsnemnda (UNE).

Nemndmedlemmer oppnevnes for en periode på fire år, og kan gjenoppnevnes én gang. Inneværende periode utløper 31. desember 2012. 

– Lekmedlemmenes deltakelse i UNE er et viktig bidrag til rettsikkerheten på utlendingsfeltet, sier justisminister Grete Faremo.

Om lag halvparten av medlemmene er oppnevnt etter forslag fra frivillige organisasjoner. Den andre halvparten er oppnevnt etter forslag fra Juristforbundet, Utenriksdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet. Etter vanlig praksis innhenter departementet forslag fra fylkesmannen, som blant annet innhenter forslag fra kommunene. Dette sikrer en bred sammensetning i nemndene.

Nemndmedlemmene i UNE deltar i avgjørelsen av klager i asylsaker, statsborgerskapssaker og andre utlendingssaker som byr på vesentlige tvilsspørsmål og som behandles i nemndsmøte. I 2011 ble 1 120 saker avgjort i nemndsmøte. Hittil i år gjelder dette over 700 saker.

Av de 368 oppnevnte nemndmedlemmene har Justis- og beredskapsdepartementet oppnevnt 20 av disse som stornemndmedlemmer i samme periode. Saker som behandles i stornemnd er saker av prinsipiell betydning, med store samfunnsmessige eller økonomiske konsekvenser eller der det er tendenser til ulik praksis. Ordningen ble innført i 2005 og det har siden da blitt behandlet 17 saker i stornemnda. Stornemndmedlemmer er både nemndmedlemmer og stornemndmedlemmer.

Se listen med de nye lekmedlemmene i Utlendingsnemnda