Historisk arkiv

Strengere regulering av bombekjemikalier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

En arbeidsgruppe foreslår flere tiltak for å begrense tilgangen til kjemikalier som kan brukes til å lage hjemmelagde bomber. Hensikten er å redusere risikoen for fremtidige terrorangrep.

Arbeidsgruppen, som er ledet av DSB, ble nedsatt på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet i februar 2012. Departementet har i dag mottatt arbeidsgruppens rapport.

– Jeg vil nå gå nøye gjennom rapporten for å vurdere strengere regulering og kontroll med bombekjemikalier. Sammen med rapporten om regulering og kontroll med tilgang til ammoniumnitrat har vi nå et godt grunnlag for å vurdere skjerpede tiltak på feltet. sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

EU har foreslått å innføre begrensninger på 15 stoffer og stoffblandinger som kan anvendes til å lage hjemmelagde bomber. Forslaget legger opp til å begrense privatpersoners tilgang til disse kjemikaliene. Arbeidsgruppen har vurdert konsekvensene av EUs forslag til regulering og identifisert aktuelle tiltak.

Tiltakene som foreslås skal bidra til å styrke samfunnets årvåkenhet, begrense tilgang til stoffene for illegitime brukere og gjøre det vanskeligere å gjennomføre uønskede, villede handlinger, inkludert planlegging og gjennomføring av terroranslag.

Den mottatte rapporten vil bli vurdert i sammenheng med forslag til tiltak i rapport om regulering og kontroll med tilgang til ammoniumnitrat, som ble overlevert departementet i juni 2012.

Les rapporten her (pdf, 1 mb)