Historisk arkiv

Styrker personvernet og rettssikkerheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Regjeringen styrker personvernet og rettssikkerheten gjennom den nye politiregisterloven som trer i kraft fra 1. januar 2014.

Regjeringen styrker personvernet og rettssikkerheten gjennom den nye politiregisterloven som trer i kraft fra 1. januar 2014. 

Med ikrafttredelsen av politiregisterloven og politiregisterforskriften gjennomføres en omfattende og viktig regelverksreform som vil styrke den enkeltes personvern og rettssikkerhet.

– Politiet behandler svært mye sensitiv informasjon om personer, både mistenkte, fornærmede og andre. Det er grunnleggende for borgernes personvern at slike opplysninger behandles forsvarlig og ikke spres til uvedkommende, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Det nye regelverket innebærer blant annet at:

  • grunnleggende personvernprinsipper om formålsbestemthet, nødvendighet og opplysningenes kvalitet lovfestes
  • reglene om taushetsplikt for politiet og utlevering av opplysninger samles i én lov
  • reglene om politiets registre, herunder DNA-registeret, samles i én lov
  • informasjonsplikt, innsyn, retting, sperring og sletting av opplysninger reguleres, og at
  • det nå er grunnleggende og ensartede bestemmelser om vandelskontroll, herunder til hvilke formål politiattester kan utstedes, hvilke opplysninger de ulike typer politiattester kan inneholde, når fornyet vandelskontroll kan finne sted og hva som bør være innholdet i barneomsorgsattester

I tillegg gis det regler om klageadgang og erstatning, om Datatilsynets tilsyn med politiets behandling av opplysninger, om informasjonssikkerhet og internkontroll, og om behandling av opplysninger i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Mer informasjon om nytt regelverk:

  • Ot.prp. nr. 108 (2008-2009) om lov om behandling av opplysninger i politiet og påtalemyndigheten (politiregisterloven)

http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/regpubl/otprp/2008-2009/otprp-nr-108-2008-2009-.html?id=572473

  • Politiregisterloven på Lovdata

http://lovdata.no/cgi-wift/wiftldles?doc=/app/gratis/www/docroot/all/nl-20100528-016.html&emne=politiregisterlov*&&

  • Politiregisterforskriften på Lovdata

http://www.lovdata.no/cgi-wift/wiftldles?doc=/app/gratis/www/docroot/for/sf/jd/jd-20130920-1097.html&emne=politiregisterforskrift*&&

  • Pressemelding 20. september 2013

http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/pressesenter/pressemeldinger/20131/oker-effektiviteten-og-styrker-personver.html?id=735941