Historisk arkiv

Regjeringen tar ansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Aftenposten, 22. mai

Frps Geir Hågen Karlsen ønsker seg i praksis tiggeforbud for én gruppe. Han ønsker et politi som setter store ressurser inn på å jage fattige romfolk, innbringe dem, gjennomføre avhør, utstede forelegg, innkreve bøter også videre. Regjeringen mener heller at politiet skal bruke disse ressursene på å bekjempe kriminalitet, skriver Pål Lønseth i Aftenposten.

Et samlet Storting opphevet tiggerforbudet i 2005, med den prinsipielle begrunnelse at den som tigger, ikke skader andre. Nå opplever vi at flere utenlandske tiggere kommer til Norge. Da er Frps Geir Hågen Karlsen beredt til å legge alle prinsipper til side. «Situasjonen tilsier at vi må bruke sterkere virkemidler enn vi ideelt kunne ønske,» skriver han i Aftenposten 15. mai.

Karlsen ønsker seg i praksis tiggeforbud for én gruppe. Han ønsker et politi som setter store ressurser inn på å jage fattige romfolk, innbringe dem, gjennomføre avhør, utstede forelegg, innkreve bøter også videre. Regjeringen mener heller at politiet skal bruke disse ressursene på å bekjempe kriminalitet.

I motsetning til hva Karlsen synes å tro, er det ikke er fritt frem for tilreisende tiggere å begå kriminalitet i Norge. Politiet har allerede lovhjemmel til å slå ned på lommetyverier, aggressiv tigging og ordensforstyrrelser.

Det vi ikke har hatt gode nok verktøy for, er å begrense og regulere tiggingen i de store byene ut fra ordensmessige begrunnelser. Regjeringen har nå tatt sin del av ansvaret ved å gi kommunene mulighet til å innføre tiggefrie soner og tider. Tiggere kan også pålegges en plikt til å melde seg hos politiet. Det lokale handlingsrommet er stort. Frp er vel ikke motstandere av valgfrihet?