Historisk arkiv

Kriminalomsorgsmeldingen behandlet i Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Stortinget har i dag behandlet regjerings stortingsmelding om kriminalomsorg; Straff som virker. – Jeg er glad for at kriminalomsorgsmeldinga har blitt tatt så godt imot. Jeg mener tiltakene vi foreslår vil være med på å skape et tryggere og bedre samfunn for oss alle, sier justisminister Knut Storberget.

Stortinget har i dag behandlet regjerings stortingsmelding om kriminalomsorg; Straff som virker. ­– Jeg er glad for at kriminalomsorgsmeldinga har blitt tatt så godt imot. Jeg mener tiltakene vi foreslår vil være med på å skape et tryggere og bedre samfunn for oss alle, sier justisminister Knut Storberget.

Kriminalomsorgsmeldingen legger vekt på bedre innhold i soningen, slik at de innsatte blir i bedre stand til å takle livet etter soning.

Stortingsmeldingen tar fatt i problemer som er forårsaket av at:

  • 3 av 10 innsatte er bostedsløse når de starter soningen
  • 7 av 10 er arbeidsledige
  • 6 av 10 har rusproblemer
  • 4 av 10 har kun ungdomsskole 

Regjeringen vil derfor satse på utdanning under soning, rusbehandling i fengselet og alternative soningsformer hvor dette er best egnet.

Tilbakeføringsgarantien fra Soria Moria-erklæringen handler om bedre rehabilitering av gjengangere gjennom et sted å bo, et levebrød, utdanning, rusbehandling, sosialt nettverk og helsetjenester. 

Regjeringen ønsker at flere skal sone utenfor fengsel, gjennom samfunnsstraff, program for ruspåvirket kjøring, narkotikaprogram med domstolskontroll og med elektronisk kontroll. Sammenlignet med fengselsstraff gir samfunnsstraff lavere risiko for videre kriminalitet. Dette skaper mindre kriminalitet og mer trygghet.