Historisk arkiv

Erstatning for personskader - generell informasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Voldsoffererstatning etter de tragiske hendelsene i regjeringskvartalet og på Utøya (vil bli oppdatert ved behov)

Mange har opplevd tap og skade etter de tragiske hendelsene i regjeringskvartalet og på Utøya. Selv om det ikke er skade av økonomisk karakter som nå er viktigst, ønsker regjeringen å gi en kortfattet informasjon om voldsoffererstatningsordningen.

Vi har stor forståelse for de berørtes behov for en så rask og smidig behandling som mulig av erstatningskravene etter hendelsene, og vil søke å legge til rette for dette.

Konsekvensene for den enkelte skadelidte etter hendelsene vil være forskjellig. Regjeringen ønsker å gi informasjon om ordningen så tidlig som mulig. Det er imidlertid viktig å understreke at dette er en første og generell informasjon om voldsoffererstatningsordningen.

Generelt

Dersom et krav om erstatning kan være aktuelt for deg, kan følgende punkter være viktig:
• Ta vare på dokumentasjon for de økonomiske utlegg du har hatt som følge av personskade
• Ta kontakt med lege om du er skadd eller usikker på om du er påført skade
• Ta vare på journalutskrifter og andre dokumenter fra lege eller annet helsepersonell.
• Ta vare på eventuell dokumentasjon som kan bekrefte hvor du oppholdt deg da du ble skadet.

Voldsoffererstatning kan tilkjennes med inntil 40 ganger grunnbeløpet per skadetilfelle. Pr. i dag utgjør dette kr 3 168 640. Dødsfall anses som ett skadetilfelle.

Man kan etter en nærmere vurdering få dekket utgifter til innhenting av erklæring fra medisinsk personale.

Også utenlandske statsborgere kan fremsette krav om voldsoffererstatning.

Informasjonen nedenfor retter seg mot deg som enten (avsnitt 1) selv er direkte skadet eller (avsnitt 2) er etterlatt etter omkommet.

1. Du som selv er direkte skadet

Du som er blitt fysisk eller psykisk skadet som følge av hendelsene kan søke om voldsoffererstatning.

Hva kan du kreve erstatning for:

Erstatning for økonomisk tap
Det kan søkes om erstatning for utgifter som har oppstått som følge av skaden (for eksempel til medisinsk behandling) og utgifter som skaden antas å påføre deg i fremtiden. I tillegg kan det søkes om erstatning for inntektstap og tap i fremtidig erverv. For søkere under 16 år er det fastsatt regler for standardisert erstatning for tap i fremtidig erverv. Ellers kan skade på klær og personlige bruksting som man hadde på seg ved hendelsen dekkes.

Oppreisning
Dette er en skjønnsmessig utmålt engangssum for den voldte tort og smerte og for annen krenking eller skade av ikke-økonomisk art.  

Ménerstatning
Hvis du har fått varig og betydelig skade av medisinsk art som følge av voldsepisoden, kan du søke om ménerstatning. Dette vil gjelde for den som som følge av den straffbare handlingen er påført en varig medisinsk invaliditetsgrad på minst 15 %.

2. Du som er etterlatt etter omkommet

Ektefelle, samboer, barn, forelder eller søsken kan søke om voldsoffererstatning.

Hva kan du kreve erstatning for:

Avdødes ektefelle, samboer, barn eller foreldre vil kunne tilkjennes erstatning for inntektstap og utgifter til behandling. I særlige tilfelle kan også søsken tilkjennes dette.

Det kan kreves erstatning for tap av forsørger.

Avdødes ektefelle, samboer, barn eller foreldre vil kunne tilkjennes oppreisning. I særlige tilfelle kan også søsken tilkjennes dette. Oppreisning er en skjønnsmessig utmålt engangssum for den voldte tort og smerte og for annen krenking eller skade av ikke-økonomisk art.

Vanlige utgifter til gravferden og andre utgifter i anledning dødsfallet vil kunne dekkes i rimelig utstrekning. Er man dekket av regjeringens ordning med tilskudd til dekning av utgifter i forbindelse med gravferd mv. vil dette gå til fradrag på dette punkt.

Nærmere informasjon om ordningen

Nærmere informasjon om ordningen finnes på hjemmesiden til Kontoret for voldsoffererstatning, se www.voldsoffererstatning.no.

Her kan også søknadsskjema lastes ned.

Dersom du har behov for ytterligere informasjon om ordningen kan du ta kontakt med Kontoret for voldsoffererstatning via kontaktskjema på www.voldsoffererstatning.no. (Kontaktskjemaet ligger under fanen i venstremenyen “Kontakt”).

Informasjon kan også søkes ved å kontakte Støttetelefonen for kriminalitetsofre,
Telefon 800 40 008. Se også http://stottetelefon.no/.

Bistandsadvokat

Mange pårørende og andre fornærmede i terrorsaken kan ha krav på bistandsadvokat. Bistand til søknad om voldsoffererstatning vil bli dekket av bistandsadvokatoppdraget. Hvis fornærmede ønsker en bestemt bistandsadvokat, vil denne i hovedregelen bli oppnevnt. Oslo tingrett og flere andre domstoler i landet har antatt faste bistandsadvokater. Begjæring om oppnevning skal sendes til Oslo tingrett eller til den lokale tingretten som videresender begjæringen til Oslo tingrett.

For nærmere informasjon om bistandsadvokat se: http://www.domstol.no/no/Enkelt-domstol/Oslo--tingrett/Nyheter/Bistandsadvokater-i-terrorsaken/

Særskilt informasjon om regjeringens ordning med tilskudd til dekning av utgifter i forbindelse med gravferd mv.

For nærmere informasjon vises til Kulturdepartementets hjemmesider: http://www.regjeringen.no/nb/dep/kud/aktuelt/nyheter/2011/staten-dekker-gravferdskostnadene.html?id=651926


Dette informasjonsskrivet vil bli oppdatert ved behov.