Historisk arkiv

Justisministeren møter visepresidenten i EU-kommisjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Soningsoverføring er et av temaene Storberget vil diskutere når han i dag møter Viviane Reding, visepresident og justiskommisær i Europakommisjonen.

– Vi har som mål at flere utenlandske innsatte skal overføres til fortsatt soning i hjemlandet og at det skal skje raskere, sier justisminister Knut Storberget. Derfor ønsker regjeringen å få Norge med i EUs rammebeslutning om soningsoverføring.

Om lag 30 prosent av de innsatte i norske fengsler er utenlandske statsborgere. Mange av dem skulle heller ha sonet i hjemlandet. Regjeringen har inngått individuelle soningsoverføringsavtaler med Romania, Litauen og Latvia etter EU-modell og fått på plass en lovendring som vil gjøre det lettere å inngå soningsoverføringsavtaler i fremtiden.

Hittil i år er 27 personer soningsoverført eller vedtatt overført til hjemlandet. I 2009 ble det overført 30 personer etter den europeiske overføringskonvensjonen. I 2010 var dette antallet økt til 41 personer. Ved overføring av domfelte som har lange dommer til hjemlandet er innsparingen i antall soningsdøgn betydelig. Beregninger viser at de 41 overførte dommene har gitt en innsparing tilsvarende 92 fengselsplasser fullt belagt i ett år.