Historisk arkiv

Et krafttak mot kriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

statsbudsjett

Styrkingen av hele straffesakskjeden videreføres. – Målet er å forebygge bedre, oppklare mer, reagere raskere og rehabilitere bedre, sier justisministeren. Bevilgningene til justissektoren foreslås økt med 360 millioner nominelt. Kriminalitetsbekjempelse på andre budsjetter økes med 152 millioner.

Pressemelding

Nr.: 97 - 2006
Dato: 06.10.2006

Et krafttak mot kriminalitet

Regjeringen viderefører i statsbudsjettet for 2007 styrkingen av hele straffesakskjeden. Neste år foreslår Regjeringen å øke bevilgningene til justissektoren nominelt med ca. 360 millioner kroner. I tillegg økes bevilgningen til kriminalitetsbekjempelse på andre departementers budsjetter med ca 152 millioner kroner. - Målet er å forebygge bedre, oppklare mer, reagere raskere og rehabilitere bedre, sier justisminister Knut Storberget om flertallsregjeringens forslag til budsjett for justissektoren neste år.

Storberget fremholder at det å sørge for trygghet i samfunnet er et velferdsspørsmål og et stort offentlig ansvar og mener budsjettet for justissektoren representerer et krafttak mot kriminaliteten.

- Regjeringen ser det som viktig at justispolitikken forankres sterkere til den generelle velferdspolitikken. Det betyr at vi må arbeide for et mer solidarisk fellesskap og et tettere og bedre samarbeid mellom flere samfunnssektorer.

Storberget peker på trygghet, demokrati og rettssikkerhet som sentrale verdier som må ivaretas og ligge til grunn for de justispolitiske tiltak, lovforslag og budsjettprioriteringer som fremmes. - Budsjettforslaget for 2007 reflekterer dette langsiktige justispolitiske perspektiv, i tråd med visjonene fra Soria Moria-erklæringen, sier Storberget.

Kriminalomsorgen: Arbeidet med å øke kapasiteten i fengslene og redusere soningskøen fortsetter. Det blir opprettet 316 nye soningsplasser i løpet av 2006 og 2007. Dette er den største økningen på svært lang tid. Byggingen av Halden fengsel starter i 2007 og skal stå ferdig i 2009. Dette vil gi 251 nye soningsplasser. Regjeringen har lagt fram en plan for å få vekk soningskøen innen 2009. Regjeringen foreslår å øke bevilgningen knyttet til kriminalomsorgen med ca 290 mill. kr i 2007, deriblant i underkant av 28 millioner kroner til utdanning, bibliotektjenester og helsetjenester for innsatte og 114 mill. kr til bygging av Halden fengsel. I 2007 vil det bli brukt ca. 100 millioner kroner på helsetjenester i norske fengsler, 161 millioner kroner på utdannings- og opplæringstiltak, 10,5 millioner kroner på bibliotektjenester og 134,5 millioner kroner til bygging av Halden fengsel.

Politiet: Regjeringen vil i tråd med Soria Moria-erklæringen øke bemanningen i politi- og lensmannsetaten og foreslår å øke opptaket på Politihøgskolen fra 360 til 432 studenter. Dette er det største opptaket siden 1998. Det høye aktivitetsnivået i politidistriktene blir videreført i 2007. Regjeringen planlegger ferdigstilt første trinn av felles radiosamband (Nødnett) i løpet av 2007, og foreslår å bevilge 105 millioner kroner til dette i 2007. Regjeringen vil videreføre og styrke innsatsen mot økonomisk kriminalitet, og foreslår å øke bevilgningen med ti millioner kroner på Finansdepartementets budsjett for å øke tallet på bistandsrevisorer i politidistriktene slik at dette blir en landsdekkende ordning.

Rettssikkerhet: Regjeringen vil gi kriminalitetsofre og pårørende bedre oppfølging og styrke ofrenes stilling. Regjeringen vil fortsette arbeidet mot menneskehandel og foreslår utvidet bruk av fri rettshjelp med inntil fem timer ved vurdering om en skal gå til anmeldelse. Voldtektsofre vil bli gitt advokatbistand i inntil tre timer i forbindelse med vurdering av om voldtekten skal anmeldes. Alternativ til vold styrkes med en million kroner.

Domstolene: Det foreslås å bevilge 17.5 millioner kroner for å forberede innføring av ny tvistelov fra 1. januar 2008. Den nye loven ventes å gi en mer effektiv sivil rettspleie som gir raskere, billigere og mer riktig tvisteløsning. Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til domstolene med 21,9 millioner kroner i forbindelse med strukturendringene i domstolene i første instans, der bl.a. lokaler til Haugaland tingrett og Gjøvik tingrett er planlagt ferdigstilt ved årsskiftet 2007/2008.

Beredskap: Regjeringen vil øke beredskapen i nordområdene og bevilger 16,5 millioner kroner for å etablere døgnkontinuering tilstedevakt ved redningshelikopterbasen i Bodø i løpet av andre halvår 2007. Tilstedevakt ved basen i Banak ble opprettet 1. juli 2007, slik at begge basene i Nord-Norge nå er sikret døgnkontinuerlig tilstedevakt.

Fattigdomsbekjempelse: Regjeringen ønsker at de som har gjeldsproblemer ikke skal ha en ekstra byrde med høye gebyrer ved behandling hos namsmannen. Det forslås derfor å ta bort tilleggsgebyret på 2 236 kroner for utleggsforretninger som er holdt, og å redusere gebyret for krav om utleggsforretning med 215 kroner (fra 1.806 til 1.591 kroner). Det tilsvarer en reduksjon i gebyrene på om lag 230 millioner kroner.

Aktuelle lenker

Finansdepartementets budsjettportal

Justis- og politidepartementets budsjettsider