Historisk arkiv

Forslag om straff for å utnytte andre til tigging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen har foreslått å utvide menneskehandel-bestemmelsen, slik at det å utnytte noen til å tigge gjøres straffbart. - Jeg ønsker at denne formen for organisert tiggervirksomhet skal avdekkes og bekjempes, sier justisministeren.

Pressemelding

Nr.: 25 - 2006
Dato: 31.03.2006

Lovforslag om straff for å utnytte eller forlede noen til å tigge

Regjeringen la i statsråd i dag frem forslag om å utvide menneskehandelbestemmelsen i straffeloven § 224, slik at det å utnytte eller forlede noen til å tigge gjøres straffbart. Tilnærmingen svarer til den som gjelder ved prostitusjon: Den enkelte som tigger/prostituerer seg kan ikke bli straffet, men strafforfølgingen rettes mot dem som står bak virksomheten.

Noe av tiggervirksomheten i storbyene har den senere tiden fått et mer organisert og profesjonelt preg. Disse tiggerne har ikke synlige rusproblemer, de kommer ofte fra utlandet, og tiggingen deres synes å inngå i en mer organisert virksomhet styrt av bakmenn.

- Jeg ønsker at denne formen for organisert tiggervirksomhet skal avdekkes og bekjempes, sier justisminister Knut Storberget. - Som ved annen menneskehandel setter organisert tigging sårbare mennesker i en nedverdigende stilling. Bakmennene må tas, og det er nødvendig å klargjøre at loven rammer slik utnytting, sier justisminister Storberget videre.

Forslaget må ses i sammenheng med opphevingen av løsgjengerloven, som fører til at alminnelig tigging blir avkriminalisert. Med lovforslaget settes nå støtet inn mot bakmennene. For at forslaget også skal kunne omfatte flere former for utnytting som har klare likhetstrekk med tigging, for eksempel utnytting av gatemusikanter til å spille musikk mot vederlag, er lovforslaget utformet slik at ”tvangstjenester, herunder tigging” omfattes.

Les mer i Ot.prp. nr. 50 (2005-2006) Om lov om endringer i straffeloven 1902 (straff for å utnytte eller forlede noen til å tigge mv.)