Historisk arkiv

Styrking av internasjonalt samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

– I kampen mot grenseoverskridende kriminalitet er det viktig å styrke det internasjonale samarbeidet mellom politi- og påtalemyndighet, sier justisminister Knut Storberget. Regjeringen foreslår lovendringer for blant annet å bedre muligheten til å utveksle opplysninger.

Pressemelding

Nr.: 26 - 2006
Dato: 31.03.2006

Styrking av internasjonalt samarbeid mot kriminalitet

– I kampen mot grenseoverskridende kriminalitet er det viktig å styrke det internasjonale samarbeidet mellom politi- og påtalemyndighet. Bedre muligheter til å kunne utveksle opplysninger står sentralt i dette arbeidet, sier justisminister Knut Storberget. Regjeringen foreslår derfor lovendringer for å gjøre Schengen informasjonssystem (SIS) til et mer effektivt redskap i kriminalitetsbekjempelsen.

– Endringsforslagene betyr ikke svekkelse av den enkeltes rettssikkerhet og personvern, understreker justisministeren.

EU har vedtatt tilsvarende endringer i Schengen-konvensjonen for å lette kontrollen og bekjempe ulovlig handel med stjålne kjøretøyer. Formålet er særlig å kunne kontrollere at et motorkjøretøy kan registreres på nytt. For å oppnå dette er det nødvendig at veimyndigheter med ansvar for registrering av kjøretøyer gis tilgang til nærmere bestemte opplysninger i SIS.

I tillegg er det foreslått visse endringer hva gjelder vilkårene for å kunne registrere personer. Endringene er først og fremst en følge av tidligere vedtatte endringer i utlendingsloven.

Kontaktperson: Seniorrådgiver Sylvia Peters, tlf. 22 24 52 59

Mer informasjon: Ot.prp. nr. 48 (2005-2006) endringer i lov 16. juli 1999 nr. 66 om Schengen informasjonssystem (SIS).

JDfakta:

Schengen informasjonssystem (SIS) er et databasert register til bruk i alle land som deltar i Schengen-samarbeidet. Norge tar del i samarbeidet i SIS som følge av Schengen-avtalen. På nærmere bestemte vilkår kan medlemslandene utveksle visse typer informasjon via registeret. Opplysninger om personer kan bare registreres i SIS for bestemte formål som er nøye regulert i Schengen-konvensjonen. Funksjonaliteten i datasystemet sikrer Schengen-landenes myndigheter mulighet for automatisert søking i innberettede opplysninger om personer og gjenstander, bl.a. ved utøvelse av ytre grensekontroll, for politiets etterforskning i straffesaker, og for å sikre offentlig orden og sikkerhet.