Historisk arkiv

Politiet med styrket bemanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår å øke politibudsjettet med til sammen 789 millioner kroner nominelt i 2009, eksklusive pris- og lønnsstigning er økningen 216 millioner kroner. Rekordhøyt opptak på Politihøgskolen, satsing på sivile stillinger og seniorpolitiske tiltak frigjør mer politikraft.

Regjeringens budsjettforslag gjør det mulig for politidistriktene og særorganene å øke antall årsverk med 250.

Regjeringen foreslår å øke politibudsjettet med til sammen 789 millioner kroner nominelt i 2009, eksklusive pris- og lønnsstigning er økningen 216 millioner kroner. Rekordhøyt opptak på Politihøgskolen, satsing på sivile stillinger og seniorpolitiske tiltak frigjør mer politikraft. Regjeringens budsjettforslag for 2009 gjør det mulig for politidistriktene og særorganene å øke antall årsverk med 250 sammenlignet med saldert budsjett 2008.

Regjeringen foreslår å øke politibudsjettet med til sammen 789 millioner kroner nominelt i 2009, eksklusive pris- og lønnsstigning er økningen 216 millioner kroner. Samtidig vil utvidelse av DNA-registeret og sentral finansiering av prøver, frigjøre ressurser i det enkelte politidistrikt. Neste år brukes i tillegg 561 millioner kroner til nytt avlytningssikkert nødnett for beredskapsetatene. Dette vil gi økt trygghet for ansatte i politi- og lensmannsetaten og bidra til en mer effektiv ressursbruk. Bevilgningen til nødnett og politiet øker samlet med
1 350 millioner kroner.

– Med denne satsingen styrker regjeringen den samlede politikraften betydelig og følger opp målsettingen i Soria Moria-erklæringen om et sterkt og nært politi over hele landet, sier justisminister Knut Storberget.

Bevilgningen knyttet til politi- og påtalemyndigheten er med dette økt med om lag to milliarder, eksklusive pris- og lønnsstigningen er økningen 800 millioner kroner i perioden 2006-2009.

Politisatsingen i 2009 omfatter:

Bemanning. For å bedre bemanningssituasjonen i politiet foreslår regjeringen:

  • 30 millioner kroner for å øke opptaket ved Politihøgskolen til 552 studenter i 2009. Dette er det høyeste opptaket av studenter ved Politihøgskolen noen sinne. De to siste årene har regjeringen også sørget for rekordhøye opptak på 432 studenter. I løpet av denne stortingsperioden vil det bli utdannet 1776 politistudenter - 648 flere enn i forrige periode.
  • 28 millioner kroner til ansettelse av nyutdannede politihøgskolestudenter høsten 2009.
  • 10 millioner kroner for å ansette sivile slik at politiutdannet personell kan frigjøres til politioperativt arbeid.
  • Seniorpolitiske tiltak for å få ansatte til å utsette avgangen med pensjon, som fleksible arbeidstidsordninger, kompetanseutvikling, fritak for eller mindre krevende turnustjeneste og ekstra fridager.
  • Etablering av ytterligere to politiposter i Oslo i tillegg til de to som blir etablert i 2008.

Gjennom bemanningsøkningen og det høye opptaket på Politihøgskolen følger regjeringen anbefalingene i Politidirektoratets rapport ”Politiet mot 2020”.

Utlendingsfeltet. Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til politiets arbeid på utlendingsfeltet med totalt 60 millioner kroner. I revidert nasjonalbudsjett for 2008 ble det bevilget 40 millioner kroner for å kunne håndtere økte asylankomster, uttransporteringer og behandling av oppholdssaker. Bevilgningen foreslås videreført og økt med ytterligere 20 millioner kroner.

Barnehus. Regjeringen ønsker å gi et mer helhetlig og samordnet tilbud til barn som har vært utsatt for overgrep. Det ble i 2007 opprettet en ny modell for avhør, undersøkelse og behandling – såkalte Barnehus (tidligere Barnas hus) – i Bergen og Hamar. I 2008 blir det opprettet Barnehus i Kristiansand, Trondheim og Tromsø. Innen utgangen av 2009 vil det i tillegg bli lagt til rette for å opprette Barnehus i Oslo.

Oppfølging av Voldtektsutvalget. Utvalget som la fram utredningen NOU 2008: 4 ”Fra ord til handling” i januar 2008, fremmet en rekke forslag for å styrke situasjonen for voldtektsofre, herunder etablering av en ny landsdekkende spesialenhet i politiet med ansvar for seksualisert vold (SEPOL). Regjeringen vil starte oppfølgingen av forslaget gjennom å etablere et miljø bestående av fire etterforskere ved Kripos fra 2. halvår 2009.

DNA. Fra 1. september 2008 er politiet gitt mulighet til økt bruk av DNA under etterforskningen. DNA er et effektivt redskap for å oppklare flere forbrytelser. Regjeringen har i den forbindelse foreslått å øke politiets bevilgning med om lag 37 millioner kroner, herunder 1,35 millioner kroner til forberedelse av et nytt offentlig analyseinstitutt ved Universitetet i Tromsø. Samlet er politibudsjettet økt med 103 millioner kroner til reformen. DNA-reformen innebærer flere stillinger og et opplegg for sentral finansiering av DNA-analyser som vil frigjøre ressurser i det enkelte politidistrikt.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Det foreslås å styrke Politiets sikkerhetstjeneste med 25 millioner kroner kroner. Styrkingen i revidert nasjonalbudsjett for 2008 på 15 millioner kroner er videreført. I tillegg er bevilgningen foreslått økt med ytterligere 10 millioner kroner blant annet til flere årsverk i 2009.

Økonomisk kriminalitet. Det foreslås å øke bevilgningen med 12 millioner kroner til politiets oppfølging av straffbare forhold som er avdekket av skatteetaten og generelt styrke Oslo politidistrikts innsats innen økonomisk kriminalitet ved opprettelse av tre etterforskningsteam.

Miljøkriminalitet. Økokrim har en viktig rolle i bekjempelse av miljøkriminalitet og foreslås styrket i dette arbeidet i 2009.

Den høyere påtalemyndighet. Den høyere påtalemyndighet styrkes med 2 millioner kroner. Styrkingen skal i all hovedsak benyttes ved Oslo statsadvokatembete.

Frontex. Det foreslås å bevilge 15 millioner kroner i tilskudd til EUs grensekontrollbyrå Frontex som har til hovedoppgave å koordinere medlemsstatenes operative samarbeid om kontrollen av de ytre grenser. Tilskuddet økes blant annet som følge av utfordringer knyttet til innsatsen mot illegal innvandring.

Storskog. Storskog grensepasseringssted er en Schengen-yttergrense og et viktig grensested for trafikk mellom Norge og Russland. Det er lagt inn midler til utstyr til grensestasjonen blant annet for å forbedre kontrollvirksomheten. Budsjettet gir også rom til opprettelse av stillinger slik at åpningstiden kan utvides.

Alternativ til vold (ATV). Regjeringen ønsker at behandlingstilbudet til voldsutøvere skal videreutvikles og gjøres landsdekkende. Alternativ til vold vil i den forbindelse ha en sentral rolle. Det foreslås å øke tilskuddet med fem millioner kroner i 2009 slik at det blir et tilbud 11 steder.

Avlyttingssikkert nødnett for beredskapsetatene. I tillegg til satsingen på politiet, foreslås det i 2009 å bevilge 561 millioner kroner til Nødnett for å sluttføre arbeidet med første utbyggingstrinn. Dette vil bidra til en mer effektiv ressursbruk, økt trygghet for de ansatte og en styrket politikraft.

Økt soningskapasitet. Regjeringens betydelige satsing på økt sonings- og varetektskapasitet i kriminalomsorgen bidrar til mindre reising for politiet Dette vil frigjøre ressurser i politi- og lensmannsetaten.