Historisk arkiv

Stor justissatsing

1,6 milliarder til økt trygghet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen styrker justissektoren med 1,6 milliarder kroner nominelt, en økning på 8,1 prosent fra i fjor. – Vi fører en aktiv og helhetlig justispolitikk og tar gjennom budsjettforslaget enda et skritt mot et tryggere og bedre velferdssamfunn, sier justisminister Knut Storberget.

Regjeringen har økt bevilgningene til sektoren med om lag 6,6 milliarder kroner nominelt i perioden 2006-2010. I tillegg kommer bevilgninger på andre departementers budsjetter som berører justissektoren.

Hovedinnholdet i Regjeringens budsjettforslag for 2010:

  • Regjeringen foreslår den største økningen av politibudsjettet noensinne - 1,3 milliarder. Lønns- og prisstigning utgjør 117 millioner kroner. Regjeringen vil ha mer politikraft og foreslår tidenes høyeste opptak ved Politihøgskolen med 720 studenter – en dobling fra 2006 - og øker antall politiårsverk med 106 sammenlignet med saldert budsjett 2009. Dermed har Regjeringen lagt til rette for over 1000  årsverk i politiet i 2009 og i 2010. For å stykre politiets arbeid på utlendingsområdet, blant annet for å håndtere den økte asyltilstrømningen, foreslår Regjeringen videre å øke bevilgningen til politiet med 150 millioner kroner, noe som også vil gi flere årsverk. Andre sentrale punkter er en egen innsatsstyrke mot vinningskriminalitet, en fast voldtektsgruppe samt styrket innsats mot økonomisk kriminalitet og miljø- og kulturkriminalitet.
  • Om lag 277 millioner kroner mer til kriminalomsorgen, hvorav 230 millioner kroner til oppstart ved Halden fengsel. Innhold i soningen og bedre tilbakeføring til samfunnet står sentralt. Regjeringen foreslår om lag 37 nye stillinger til bedre tilbakeføring av innsatte og domfelte til samfunnet, samt til ivaretakelse av sikkerheten for tilsatte og innsatte. I tillegg skal bemannings- og kompetansebehovet gjennomgås for å bedre straffens innhold.
  • Øke bevilgningen til domstolene med 24,5 millioner kroner. I tillegg foreslås blant annet 195 millioner kroner over Fornyings- og administrasjonsdepartementets budsjett til videreføring av bygging av nye lokaler for Gulating lagmannsrett og ombyggingsarbeider for Inntrøndelag tingrett.
  • Regjeringen vil ha økt bruk av konfliktråd for unge lovbrytere. 5 millioner kroner foreslås til konfliktrådene for å legge til rette for oppfølgingsteam og piloter på ungdomsstormøter.
  • 389 millioner kroner for å sluttføre arbeidet med første utbyggingstrinn av nytt, avlyttingssikkert nødnett for politi og beredskapsetatene.

Mer politikraft - historisk satsing på politiet

Regjeringen foreslår tidenes økning til politi- og påtalemyndigheten med til sammen 1,3 milliarder kroner i 2010. Eksklusive pris- og lønnsstigning er økningen om lag 1,2 milliarder. Regjeringen har dermed økt budsjettet med om lag 2,85 milliarder kroner nominelt for perioden 2006-2010.

Økt opptak ved Politihøgskolen
En av de største utfordringene denne regjeringen arvet i justissektoren, var mangel på folk i politi- og lensmannsetaten. Regjeringen foreslår nå å øke opptaket ved Polithøgskolen til 720 studenter. Dette er det høyeste opptaket av studenter som har vært ved Polithøgskolen, og Regjeringen har gjennom dette forslaget doblet opptaket siden 2006. I perioden 2005-2009 ble det tatt opp 648 flere politistudenter enn under regjeringen Bondevik II. Med et opptak på 720 studenter i 2010 vil det totale antallet politistudenter øke ytterligere. Politihøgskolens budsjett foreslås økt med 66 millioner kroner i forhold til saldert budsjett 2009.

Politibemanning
Regjeringens budsjettforslag gjør det mulig for politidistriktene og særorganene å øke antall politiårsverk med 106 sammenlignet med saldert budsjett for 2009. Dermed har Regjeringen lagt til rette for over 1000 årsverk i politiet i 2009 og i 2010. Ny særavtale om arbeidstidsbestemmelser i politiet frigjør anslagsvis 230 årsverk. I tillegg kommer de 460 nye sivile stillingene og 250 årsverkene det ble gitt rom for i 2009. Det vil også opprettes flere stillinger for å håndtere den store asyltilstrømningen.

Særavtale om arbeidstidsbestemmelser i politi- og lensmannsetaten
Ny særavtale om arbeidstidsbestemmelser i politiet trådte i kraft 1. oktober 2009. Den sikrer økt politiinnsats, større tilstedeværelse og mer trygghet for folk.  Avtalen gir den nødvendige fleksibiliteten i utførelsen av sentrale politigjøremål. Om lag 9 000 ansatte har fått utvidet arbeidstiden med én time per uke. Det gir anslagsvis 230 nye politiårsverk. Bevilgningen til politiet foreslås økt med 371,6 millioner kroner som følge av avtalen.

Utlendingsområdet
For å styrke politiets arbeid på utlendingsfeltet, blant annet for å håndtere den økte asyltilstrømningen foreslås det å øke bevilgningen til politiet med 150 millioner kroner. Økt kontroll i grenseområdene, lokal og rask registrering av asylsøkere og mer effektiv uttransportering skal bidra til å redusere antall identitetsløse asylsøkere og bekjempe kriminalitet. Etablering av et nasjonalt ID-senter, lokale registreringsenheter og egen transportenhet er noen av de tiltakene som settes i verk.

Organisert/mobil kriminalitet
Vinningskriminalitet begått av mobile kriminelle gjenger har økt i de senere år. Bekjempelsen av denne typen kriminalitet medfører flere utfordringer for politiet. Det skal etableres en innsatsstyrke som skal bidra til en bedre koordinering mellom politidistriktene og raskere oppklaring av sakene. Kripos, Utrykningspolitiet og Oslo politidistrikt vil være sentrale i arbeidet. I tillegg er Hedmark politidistrikt foreslått styrket.

Barn utsatt for overgrep
Regjeringen ønsker å gi et mer helhetlig og bedre samordnet tilbud til barn som har vært utsatt for overgrep. I perioden 2007-2009 er det opprettet barnehus i Bergen, Hamar, Kristiansand, Trondheim, Tromsø og Oslo. I 2010 foreslås 4,6 millioner til å opprette barnehus i Stavanger. Arbeidet med å forebygge og avdekke seksuelle overgrep mot barn på internett skal videreføres.

Alternativ til vold (ATV)
Regjeringen ønsker at behandlingstilbudet til voldsutøvere skal videreutvikles og gjøres landsdekkende. Alternativ til vold (ATV) vil i den forbindelse ha en sentral rolle. Tilskuddet foreslås økt med 1,6 millioner kroner, og blir dermed et tilbud 14 steder. Dette medfører også en styrking av den faglige og administrative oppfølgingen av ATV-tilbudene.

Seksualisert vold
Voldtektsutvalget foreslo i NOU 2008: 4 ”Fra ord til handling” å etablere en ny landsdekkende spesialenhet i politiet med ansvar for seksualisert vold (SEPOL). Regjeringen startet oppfølgingen av forslaget gjennom å etablere et miljø bestående av fire etterforskere ved Kripos fra 2. halvår 2009. Regjeirngen foreslår å doble antallet og styrke Kripos med ytterligere fire årsverk til dette arbeidet i 2010.

Økonomisk kriminalitet
Det foreslås å styrke Økokrim med åtte årsverk i 2010 for å sikre en fortsatt økt innsats mot økonomisk kriminalitet. Justisdepartementet og Finansdepartementet arbeider også med en handlingsplan mot økonomisk kriminalitet.

Miljø- og kulturminnekriminalitet
Økokrim har en viktig rolle i bekjempelse av miljø- og kulturminnekriminalitet og foreslås styrket med to årsverk til dette arbeidet.

Politiets sikkerhetstjeneste
Politiets sikkerhetstjeneste ble i revidert nasjonalbudsjett styrket med 25 millioner kroner for å øke bemanningsressurser og gjennomføre enkelte investeringer. Det foreslås å videreføre styrkingen i 2010 med 22,9 millioner kroner.

DNA-reformen
Fra 01.09.2008 er politiet gitt mulighet til økt bruk av DNA under etterforskningen. DNA er et effektivt redskap for å oppklare flere forbrytelser. Det foreslås å avsette totalt om lag 117 millioner kroner til DNA-reformen i 2010. Dette inkluderer en styrking på 12,8 millioner kroner til økt antall DNA-prøver og 1,6 millioner kroner til forberedelsen av et nytt offentlig analyseinstitutt ved Universitetet i Troms. Sentral finansiering av DNA-analyser vil frigjøre ressurser i det enkelte politidistrikt.

Nytt avlytningssikkert Nødnett for politi og beredskapsetatene
I tillegg til satsingen på politiet, foreslås det i 2010 å bevilge 389 millioner kroner til Nødnett for å sluttføre arbeidet med første utbyggingstrinn. Dette vil bidra til en mer effektiv ressursbruk, gi økt trygghet for de ansatte og en styrket politikraft.

Økt soningskapasitet
Regjeringens satsing på økt sonings- og varetektskapasitet i kriminalomsorgen bidrar til mindre reising for politiet. Dette vil frigjøre ressurser i politi- og lensmannsetaten.

Mer innhold i soningen og økt bemanning

I budsjettet foreslår Regjeringen å styrke kriminalomsorgen med om lag 277 millioner kroner. Foruten tekniske endringer er styrkingen om lag 270 millioner. Bevilgningene knyttet til kriminalomsorgen er for perioden 2006-2009 økt med om lag 1,6 milliarder kroner.

Tilbakeføringsgaranti
Regjeringen foreslår 20 millioner kroner blant annet til om lag 37 nye stillinger i kriminalomsorgen. Dette skal gi et bedre tilbud om tilbakeføring for innsatte, heve kvaliteten i straffegjennomføringen og ivareta sikkerheten for ansatte og innsatte.

Tilbakeføringsgarantien innebærer ingen særrettigheter, men dreier seg om å bistå innsatte og straffedømte til å få utløst de rettigheter de allerede har når det kommer til bolig, mulighet for opplæring eller utdanning, arbeids- og velferdstjenester, sosiale tjenester, økonomisk rådgivning og bistand ved gjeldsproblemer og helsetjenester. Regjeringen vil opprette om lag 25 nye stillinger til innfasing av tilbakeføringsgarantien, slik at de som skal løslates kan følges opp på en bedre måte enn i dag. 12 nye fengselsbetjentstillinger skal heve kvaliteten i straffegjennomføringen og tilbakeføringsarbeidet og ivareta tilsattes og innsattes arbeidsmiljø og sikkerhet ved de minste fengslene. Regjeringen vil ha en kompetanse- og bemanningsgjennomgang i kriminalomsorgen for å bedre straffens innhold. Dette er en oppfølging av St.meld. nr. 37 (2007-2008) Straff som virker – mindre kriminalitet – tryggere samfunn.

To nye rusmestringsenheter
Langt over halvparten av alle innsatte i norske fengsler har et rusmiddelproblem når de begynner å sone. Å vinne kampen mot rusavhengighet er tvingende nødvendig for å gi et bedre liv etter soning. Regjeringen foreslår å styrke behandlings- og rehabiliteringstilbudet gjennom å etablere nye rusmestringsenheter ved Halden fengsel og Hustad fengsel. I løpet av 2010 vil 11 rusmestringsenheter dermed være styrket med både fengselsfaglige stillinger og kompetanse fra spesialisthelsetjenesten i norske fengsler. Regjeringen har etablert rusmestringsenheter i alle regioner, for å gjøre tilbudet landsdekkende.

Halden fengsel
I 2010 foreslår Regjeringen å bevilge 230 millioner kroner til oppstart og drift av Halden fengsel. Fengselet får plass til 251 innsatte og gir 350 arbeidsplasser. I samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet etableres en rusmestringsenhet som vil gi et tverrfaglig rusbehandlings- og rehabiliteringstilbud. For at innsatte skal få god mulighet til å ha kontakt med barna sine, er det bygget besøksleilighet og besøksrom. Det skal etableres servicetorg hvor innsatte kan få bistand fra ulike offentlige etater og frivillige organisasjoner som skal bidra til å sette dem i stand til å vende tilbake til et normalt liv etter endt straff. 

Avvikling av soningskøen
Regjeringen har avviklet soningskøen gjennom sin satsing på kriminalomsorgen, blant annet gjennom å etablere nær 400 nye fengselsplasser, bygge Halden fengsel som gir ytterligere 251 plasser i 2010 og innføre elektronisk kontroll tilsvarende om lag 130 fengselsplasser.

Mens køen var oppe i nesten 2800 dommer i juni 2006, var det 250 ubetingede dommer i kø for straffegjennomføring 4. september 2009. Av disse var 132 under søknadsbehandling for straffegjennomføring med elektronisk kontroll. Av de gjenstående 118 sakene var 79 innkalt i september, 28 i oktober og en i november. Kun 10 hadde ennå ikke fått fastlagt dato for straffegjennomføring. Det er videre åpnet for umiddelbar soning for alle som er idømt fengselsstraff. Avviklingen av soningskøen gir kriminalomsorgen bedre mulighet til å arbeide med tilbakeføringsgaranti og innholdsmessige tiltak som kan bidra til å redusere tilbakefall til ny kriminalitet.

Stormøter, styrking av konfliktråd og domstoler

Konfliktråd
Regjeringen vil ha økt bruk av konfliktråd for unge lovbrytere. Det kan forebygge utviklingen av kriminell atferd og vil være en viktig del av det kriminalitetsforebyggende arbeidet, særlig blant barn og unge. Regjeringen foreslår å styrke bevilgningen til konfliktrådene med 5 millioner kroner for å legge til rette for utvidet bruk av oppfølgingsteam for unge lovbrytere og utprøving av ungdomsstormøter i saker der ungdom har begått alvorlig eller gjentatt kriminalitet.

Ankesiling
Domstolenes bevilgning foreslås økt med 16,5 millioner kroner til dekning av lagmannsrettenes merarbeid i forbindelse med offentlig begrunnelse av ankesilingsavgjørelser. Politiet og Den høyere påtalemyndighet er styrket med til sammen 10,2 millioner til samme tiltak.

Høyesterett
Høyesterett foreslås styrket med 1,5 millioner kroner til en ny høyesterettsdommerstilling.

Gulating lagmannsrett og Inntrøndelag tingrett
Regjeringen avsetter 195 millioner kroner til videreføring av bygging av nye lokaler for Gulating lagmannsrett og ombyggingsarbeider for Inntrøndelag tingrett under Fornyings- og administrasjonsdepartementets budsjett. I tillegg er domstolenes bevilgning foreslått økt med 6,5 millioner kroner i forbindelse med nye lokaler for Inntrøndelag tingrett til dekning av merutgifter til husleie og engangsinvesteringer.

Rettshjelp og rettssikkerhet

Rettshjelp
Som ledd i arbeidet med å forbedre rettshjelpsordningen vurderer Regjeringen å etablere en ny førstelinjetjeneste i kommunene der alle, uavhengig av inntekt, kan få inntil én times gratis juridisk bistand hos advokat eller rettshjelper uavhengig av sakstype. I tråd med tiltakene som ble vurdert i St.meld. nr. 26 (2008-2009) Om offentleg rettshjelp, vil det bli satt i gang en forsøksordning i to fylker i 2010. Regjeringen foreslår å bevilge 5 millioner kroner til forsøksordningen.

Spesialenheten for politisaker
For å sikre rettferdig behandling av saker som gjelder spørsmål om en ansatt i politiet eller påtalemyndigheten har begått en straffbar handling i tjenesten, foreslår Regjeringen å styrke Spesialenheten for politisaker med to årsverk fra høsten 2010. Dette er en oppfølging av Finstadsutvalgets utredning NOU 2009:12 Et ansvarlig politi.

Redningstjenesten, samfunnssikkerhet og beredskap

Nødnett
Det foreslås å bevilge 389 millioner kroner til Nødnett for å sluttføre arbeidet med første utbyggingstrinn. Bevilgningen til Direktoratet for nødkommunikasjon foreslås i den forbindelse styrket med 20 millioner kroner.

Redningshelikoptre
Regjeringen vil i 2010 videreføre arbeidet med prosessen for anskaffelse av nye redningshelikoptre til erstatning for dagens helikoptre. Fremtidens redningshelikoptre skal velges gjennom utredningsarbeid og markedskonkurranse. Justisdepartementet har opprettet et eget prosjekt i Stavanger som bistår i dette arbeidet.

Styrking av Svalbardbudsjettet

Regjeringen foreslår en styrking av Svalbardbudsjettet med 10,3 millioner kroner.

Sysselmannen
Det foreslås å øke Sysselmannens bevilgning med 4 millioner kroner. Dette vil blant annet gi en ekstra politistilling, videreføre feltinspektørtjenesten og styrke driftsbudsjettet. Kostnader i forbindelse med nye arbeidstidsbestemmelser for politiet foreslås også kompensert. Til sammen vil dette styrke politi- og beredskapsarbeidet og tydeliggjøre Sysselmannens rolle som regjeringens øverste representant på Svalbard.

Det foreslås å øke Svalbardbudsjettet med 3,4 mill. kroner til nødvendige reparasjoner og oppgradering av sysselmannsboligen. I en tid der Svalbard stadig får økt internasjonal oppmerksomhet, blant annet som følge av klimaendringene, vil dette bidra til å sikre Sysselmannen gode representasjonslokaler.

Longyearbyen lokalstyre
Det foreslås å øke bevilgningen til Longyearbyen lokalstyre med 2,7 millioner kroner som vil bidra til at lokalstyret kan iverksette nødvendige tiltak innenfor skole- og barnehageområdet.

Det foreslås dessuten å fordele 0,2 mill. kroner på andre kapitler på Svalbardbudsjettet, for å trygge rammen for dagens drift.

Dette er en oppfølging av "St.meld. nr. 22 (2008-2009) Svalbard" som gir en helhetlig gjennomgang og vurdering av norsk svalbardpolitikk. Satsingen på Svalbard er også en del av Regjeringens nordområdesatsing.