Historisk arkiv

Dommere må søke godkjenning for å kunne granske

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår i dag at dommere må søke om godkjenning for å kunne påta seg granskingsoppdrag utenfor dommerstillingen.

– Forslaget skal ikke forstås som et forbud mot at dommere påtar seg granskningsoppdrag. Samfunnet har en interesse i å kunne nyttiggjøre seg dommernes kompetanse også utenfor rettssalen, men vi bør sikre oss mot at dommere engasjerer seg i prosesser som kan se uryddige ut utenfra, sier justisminister Knut Storberget.

Det vil fremdeles legges til grunn at dommerne selv vurderer hvilke oppdrag de kan ta del i. Tanken bak lovforslaget er at slike beslutninger kan bli bedre fundert dersom dommeren må søke om godkjenning.

Når søknader behandles, vil det bli grundig vurdert om den virksomheten som granskingen gjelder, har en så stor samfunnsmessig betydning at det er rimelig at en dommer engasjerer seg, og om rammene for oppdraget gir grunnlag for et faglig godt arbeid og et ryddig inntrykk.

Den foreslåtte plikten til å søke godkjenning for sidegjøremål gjelder ikke for oppnevning til granskingsoppdrag som foretas av Kongen i statsråd eller Stortinget.

Regjeringen foreslår også at kompetansen til å avgjøre søknader om godkjenning av sidegjøremål for høyesterettsdommere overføres fra Domstolsadministrasjonen til Høyesterett.

Kontaktperson: Rådgiver Henriette Lund Busch (22 24 53 19)