Historisk arkiv

Forebygge mer – reparere mindre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

– Gjennom målrettet innsats før problemene oppstår, kan vi hindre skader, avverge ulykker og minske kriminalitet, sier justisminister Knut Storberget, som i dag la frem regjeringens nye strategi for forebygging.

Statsrådene Knut Storberget, Anniken Huitfeldt og Trond Giske presenterer regjeringens forebyggingsstrategi.

i

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last ned strategien her (pdf).

– Gjennom målrettet innsats før problemene oppstår, kan vi hindre skader, avverge ulykker og minske kriminalitet, sier justisminister Knut Storberget.

Gjennomgang av taushetsplikten. Regelverk for informasjonsplikt og taushetsplikt skal gjennomgås for å sikre effektiv informasjonsutveksling, spesielt med tanke på samarbeid mellom barnevern og politi. Offentlige etater og tjenester skal styrke samarbeidet seg imellom, slik at de kan tilby sømløse tjenester til befolkningen.

Ungdom skal inkluderes. Ungdom vies mye oppmerksomhet i forebyggingsstrategien. – Altfor mange faller i dag utenfor utdanning og arbeidsliv. Regjeringen satser derfor på program for inkluderende lærings- og oppvekstmiljø, tiltak for bedre boligforhold og arbeide mot sosial dumping, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt. Strategien tar også opp sikkerhet på arbeidsplassen og i trafikken.

Innskrenking av skjenketiden. Det foreslås å innskrenke skjenketiden med en time. Videre går man inn for mer frukt og grønt i skolen. Et forbud mot synlig oppstilling av tobakksvarer innføres fra 1. januar 2010. For første gang presenteres et samlet perspektiv på proaktiv innsats på tvers av sektorer, tjenester og forvaltningsnivåer.

Før problemene oppstår. I Soria Moria-erklæringen understreker Regjeringen at den vil legge større vekt på forebyggende virksomhet i bred forstand. Forebygging er en fellesnevner for virksomhet på mange samfunnsområder – enten det dreier seg om å avverge ulykker, minske risiko for helseskader, hindre utstøting fra arbeidslivet, senke forekomsten av kriminalitet eller gi støtte til et barn som står i fare for å komme skjevt ut.

– Målrettet forebygging er en lønnsom investering. Det krever evne til langsiktig tenkning, felleskapsløsninger og vilje til å forme et inkluderende samfunn som ser enkeltmenneskenes behov. God forebygging vil spare den enkelte for problemer og samfunnet for utgifter til å bøte på skader i etterkant. Ved å forebygge bedre kan vi reparere mindre, sier justisminister Knut Storberget.

Ti departementer står bak regjeringens nye strategi for forebygging, som har tiltak på tvers av sektorer, tjenester og forvaltningsnivåer. Justisdepartementet har koordinert arbeidet.