Historisk arkiv

Felles utfordringer, felles løsninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen legger i dag frem stortingsmeldingen om norsk flyktning- og migrasjonspolitikk i et europeisk perspektiv. – Som et lite land, er Norge tjent med en koordinert og harmonisert global migrasjonspolitikk. Skal en slik ambisjon realiseres, må EU spille en nøkkelrolle. sier justisminister Knut Storberget.

Presentasjon av stortingsmeldingen om migrasjon
Storberget presenterer stortingsmeldingen om norsk flyktning- og migrasjonspolitikk på Litteraturhuset i Oslo.


– Som et lite land, er Norge tjent med en koordinert og harmonisert global migrasjonspolitikk. Skal en slik ambisjon realiseres, må EU spille en nøkkelrolle. Regjeringen legger derfor stor vekt på å styrke samarbeidet med EU på flyktning- og migrasjonsfeltet. Schengen-samarbeidet og Dublin-samarbeidet er naturlige utgangspunkt for dette, sier justisminister Knut Storberget.

Regjeringen legger i dag frem stortingsmeldingen om norsk flyktning- og migrasjonspolitikk i et europeisk perspektiv. Meldingen skal bidra til kunnskap og åpenhet om norsk samarbeid og samhandling med EU på justis- og innenriksområdet.

Hør lydklipp fra Storbergets presentasjon av meldingen her:

Stortingsmeldingen om norsk flyktning- og migrasjonspolitikk i et europeisk perspektiv (mp3)


– Bare gjennom mer samarbeid, harmonisering og koordinering kan Europa møte de utfordringene vi står overfor på flyktning- og migrasjonsområdet. Utfordringene på dette feltet er de samme for mange land i Europa. For å møte disse felles utfordringene, må løsningene bygge på samarbeid og felles handling, sier justisministeren.

Regjeringens overordnete mål for arbeidet på flyktning- og innvandringsområdet er en samfunnstjenlig og styrt innvandring, og en human, solidarisk og rettssikker asyl- og flyktningpolitikk. Innvandringen skal være styrt for å sikre en stabil økonomisk og sosial utvikling. Stortingsmeldingen drøfter ulike alternativer på bakgrunn av utviklingstrekkene i Europa og de utfordringene vi står overfor.

– Norsk flyktning- og migrasjonspolitikk bestemmes av norske politiske myndigheter, basert på nasjonale premisser, og i overensstemmelse med Norges internasjonale forpliktelser og avtaler. For Norge, som for alle land, legger imidlertid hendelser og utviklingen i land rundt oss viktige føringer for handlingsrommet vi har for den nasjonale politikkutviklingen. Innvandringen til Norge betinges i stor grad av ytre omstendigheter som krig og konflikt, verdensøkonomien og etterspørsel etter internasjonal arbeidskraft, og ikke minst politikken som våre naboland fører. Derfor er det viktig å harmonisere vår politikk med våre nærmeste naboer, sier justisminister Storberget.

Politikkutviklingen i EU vil påvirke Norge. Videreutviklingen av EUs lovgivning vil medføre endringer på saksområdene som Norge er knyttet til gjennom Schengen- og Dublin-samarbeidet. Regjeringen vil derfor videreutvikle samarbeidet med EU på flere felt innenfor flyktning- og migrasjonsområdet. På asylfeltet gjelder det gjenbosetting og samarbeid med opprinnelses- og transittland. Det er behov for å drøfte hvilke muligheter og begrensninger som ligger i Norges samarbeidsordninger med EU, og aktuelle handlingsalternativer sett med norske øyne.