Historisk arkiv

Flere tiltak i kampen mot menneskehandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Et mer pågående politi og en styrket innsats for å bekjempe menneskehandel med barn, er blant regjeringens 35 tiltak i den nye handlingsplanen mot menneskehandel.

Planen er utarbeidet av en rekke departementer i fellesskap, som ledd i langsiktig satsing mot alle former for menneskehandel.

– Der det foreligger mistanke om at barn utnyttes, må vi få på plass bedre samordning og klarere ansvarsdeling. Særlig i oppfølging av enslige mindreårige asylsøkere som påtreffes i rusmiljøer, sier justisminister Knut Storberget.

I tillegg skal det legges til rette for oppfølging og kvalitetssikring av rutiner for å forebygge og oppklare at barn forsvinner fra asylmottak og omsorgssentre.

Norsk politi skal utøve aktiv finansiell etterretning og etterforskning mot bakmannsapparatet parallelt med andre etterforskningsskritt. Gjennom samarbeid med andre etater skal innsatsen mot menneskehandel i form av tvangsarbeid styrkes.

Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel (KOM) ble opprettet som et prosjekt i 2006, og gjøres nå til en permanent pådriver for tverrfaglig samarbeid. KOM skal også ha et ansvar for kompetanseutvikling og informasjonsvirksomhet.

Norge skal fortsatt være en pådriver for å styrke, samordne og gjennomføre det internasjonale regelverket mot menneskehandel. Det skal støttes opp under lokale myndigheters innsats ved støtte til prosjekter i transitt- og opprinnelsesland.