Historisk arkiv

Norge deltar i European Migration Network (EMN)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Norge har inngått en samarbeidsavtale med European Migration Network (EMN). Deltakelsen forventes å gi bred informasjon om utviklingen i europeisk flyktning- og migrasjonspolitikk.

- Norges deltakelse i EMN er en av regjeringens 22 hovedprioriteringer på flyktnings- og migrasjonsområdet. Deltakelsen vil gi oss muligheter til å innhente nyttige erfaringer fra andre land, og styrke arbeidet for at norsk politikk og praksis er godt avstemt med europeiske land, sier justisminister Knut Storberget.

Norsk deltakelse i EMN er forankret i Meld. St. 9 (2009 – 2010), hvor det fremgår at Norge arbeider for kunne ta del i nettverket i løpet av 2010. EMN er et kunnskapsnettverk under Kommisjonen med 26 deltakende land pluss Norge. Nettverket leverer kunnskap til Kommisjonen, deltakende land og andre interesserte om medlemslandenes situasjon, regelverk og praksis. Herunder såkalte ”best practices” på migrasjons- og innvandringsområdet. Kunnskapen som samles inn og analyseres skal anvendes som ledd i arbeidet med å realisere et felles europeisk asylsystem. Det er et hovedmål at store deler av informasjonen skal være offentlig tilgjengelig.

- Bare gjennom mer samarbeid, harmonisering og koordinering kan Norge sammen med Europa møte de utfordringene vi står overfor på flyktning- og migrasjonsområdet. Utfordringene på dette feltet er de samme for mange land i Europa. For å møte disse felles utfordringene, må løsningene bygge på samarbeid og felles handling, sier justisministeren.