Historisk arkiv

Strengere straffer for vold og overgrep

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen sørger for at det blir en betydelig skjerping av straffenivåene i alvorlige voldssaker.

Regjeringen sørger for at det blir en betydelig skjerping av straffenivåene i alvorlige voldssaker.  

Justiskomiteen ved Stortinget avga torsdag 3. juni sin innstilling hvor de støtter Regjeringens lovforslag om skjerpede straffer i volds- og overgrepssaker.

– Vi fremmet forslaget fordi vi mener det vil ta for lang tid å få straffene opp på ønskede nivåer om man skal vente til ikraftsetting av den nye straffeloven. Nå vil vi dermed raskt få et betydelig strengere straffnivå for vold og overgrep, sier justisminister Knut Storberget.

I regjeringens lovforslag ble dessverre enkelte viktige prosessuelle konsekvenser oversett. Etter innspill fra Domstolsadministrasjonen og landets lagmenn, har justiskomiteen på Stortinget rettet opp dette i sin innstilling.

– Jeg hilser justiskomiteens justeringer av lovforslaget velkomne. De er riktige for å unngå unødige prosessuelle konsekvenser som kunne medført at ikraftsettingen av lovendringene ble forsinket. Samtidig understreker jeg at disse justeringene overhodet ikke får betydning for at vi også for vold og overgrep vil få en kraftig heving – i visse tilfeller en dobling – av straffnivået, sier Storberget.

I gjennomsnitt har regjeringen foreslått å skjerpe straffene med ca. 30 prosent, og for enkelte voldslovbrudd opp til 100 prosent. Minstestraffen heves fra to til tre år for voldtekt, og for drap heves minstestraffen fra seks til åtte år. For andre volds- og seksuallovbrudd foreslås det en heving av den øvre strafferammen.