Historisk arkiv

Statsbudsjettet

Etablering av åtte nye oppfølgingsteam

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen ønsker å øke bruken av alternative reaksjoner overfor ungdom som begår kriminalitet, og foreslår derfor å opprette nye oppfølgingsteam ved åtte konfliktråd i 2012.

Stadig færre ungdommer begår kriminalitet. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall straffereaksjoner for barn mellom 15 og 18 år falt fra 7223 i 2004 til 5781 i 2009. Det er viktig for regjeringen å fortsette å bruke gode virkemidler for å få unge vekk fra en kriminell løpebane.
 
For å redusere antall barn i fengsel har regjeringen foreslått å innføre en ny straffart – ungdomsstraff – for de mellom 15 og 18 år som har begått alvorlig eller gjentatt kriminalitet.

– Ved bruk av ungdomsstraff vil sosial kontroll erstatte fengselets fysiske kontroll. Utgangspunktet er at vi må møte alvorlig kriminalitet med en reaksjon – også når lovbryteren er under 18 år – men at reaksjonen må være tilpasset ungdommens livssituasjon, sier justisminister Knut Storberget.

Gjennomføring av ungdomsstraff forutsetter imidlertid at alle landets konfliktråd har et oppfølgingsteam. Slike team har vist seg særlig godt egnet for å få til et reelt samarbeid mellom ulike instanser til det beste for den unge lovbryteren, hvor også ungdommenes private nettverk er mobilisert. Stortinget har tidligere bevilget fem millioner kroner til konfliktrådene for å legge til rette for bruk av oppfølgingsteam ved fem konfliktråd.

Regjeringen ønsker nå at ytterligere åtte konfliktråd skal etablere oppfølgingsteam og foreslår derfor at det bevilges 8,7 millioner kroner til dette formålet.

– Den økte bevilgningen til etablering av nye oppfølgingsteam er en del av en langsiktig satsing på å hjelpe unge lovbrytere bort fra kriminalitet. Klarer vi å få flere av disse ungdommene over i et annet spor, har vi gjort en viktig samfunnsinnsats, sier Storberget.