Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2012

Nødnett bygges ut i innlandet neste år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Nødnett med 1,5 milliarder kroner neste år. Det betyr at utbyggingen kan starte i innlandspolitidistriktene Hedmark, Gudbrandsdal og Vestoppland. – Dette vil være en av de største satsningene på samfunnssikkerhet i Norge noensinne, sier justisminister Knut Storberget.

Stortinget har enstemmig vedtatt at Nødnett bygges ut for hele Fastlands-Norge. Det nye nødnettet er avlyttingssikkert og gir bedre kommunikasjon på tvers mellom politi, brannvesen og helsepersonell. Dermed gir det raskere hjelp til publikum ved ulykker og kriser.

– Ved å skifte ut gammelt utstyr, styrker vi samfunnets evne til å bekjempe organisert kriminalitet og til å håndtere store ulykker, naturkatastrofer og mulige terrortrusler, sier Storberget.

Nødnett er allerede bygget ut i politidistriktene rundt Oslo. Neste år står Hedmark, Gudbrandsdal og Vestoppland for tur.

– Regjeringen har satset på trygghet og beredskap i lang tid. Neste år foreslår vi en kraftig videreføring av denne satsingen, med utbygging av infrastruktur som er helt avgjørende for beredskapen vår. Når regjeringens totale budsjettforslag er tilpasset en økonomisk situasjon med stor internasjonal uro, vil vi likevel øke bevilgningen til politi og beredskap med totalt 2,2 milliarder kroner, seier Storberget.

Norges realisering av Nødnett er forankret i alle tre nødetater. I internasjonal sammenheng er dette unikt. Samtidig som dette har medført utfordringer i prosjektet, utgjør denne tilnærmingen en betydelig suksess.

I tillegg til brannvesenet, politiet og helsetjenesten, legger regjeringen opp til at redningshelikoptrene og Hovedredningssentralen inkluderes ved den videre utbyggingen. Senere vil også andre organisasjoner med beredskapsansvar få anledning til å bruke Nødnett.