Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2012

Nytt barnehus i Ålesund

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen har i løpet av fire år etablert barnehus over hele landet. Nå sørger Regjeringen for 4,7 millioner kroner som sikrer landets åttende barnehus i Ålesund.

– Vi sa i Soria Moria at vi ville vurdere å opprette barnehus. Nå har vi etablert et godt tilbud til barn i alle helseregioner, med barnehus i Trondheim, Tromsø, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Hamar, Oslo – og til neste år også i Ålesund. Barnehusene bidrar til at mer vold avdekkes og kan stoppes, og at barna får hjelp og beskyttelse. Jeg er glad for at barn utsatt for vold og overgrep, eller som har vært vitne til slikt, får hjelpen de trenger på et og samme sted, sier justisminister Knut Storberget.

For å bedre hjelpetilbudet til barn som lever med vold i familien, har regjeringen etablert barnehus over hele landet. Barn som utsettes for vold og seksuelle overgrep, skal sikres hjelp, omsorg og behandling samlokalisert på ett sted. Et tverrfaglig personale gjør at barn slipper å bli fraktet rundt fra den ene instansen til den andre for å fortelle sin historie om og om igjen.

– Ingenting er viktigere for meg enn å hindre at barn blir utsatt for vold og overgrep, sier justisministeren.

Regjeringen har skjerpet straffelovens avvergelsesplikt. Dette innebærer at alle som har eller får kjennskap til at noen mest sannsynlig kommer til å begå alvorlige, straffbare handlinger har en lovbestemt plikt til å kontakte politiet eller på annen måte søke å avverge at handlingen skjer. Avvergingplikten er blitt utvidet til å gjelde alle seksuelle handlinger med barn, all vold i nære relasjoner og misbruk av overmaktsforhold.

Regjeringen har også sørget for å øke straffenivået for vold i nære relasjoner. Den øvre strafferammen er økt fra tre til seks år, og for grov mishandling fra seks til 15 år. Dersom overgrepet er begått mot et barn, eller et barn er vitne til den straffbare handlingen, skal det tillegges skjerpende vekt i straffeutmålingen. I tillegg har regjeringen fått på plass flere tiltak som styrker barns rettssikkerhet, som rett til bistandsadvokat før anmeldelse inngis, en egen alarmtelefon for barn og rett til voldsoffererstatning.