Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2012

Rettferdig asylpolitikk – effektiv utlendingsforvaltning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Saksbehandlingstiden hos Utlendingsdirektoratet (UDI) går stadig ned. Det bidrar til at regjeringen kan føre en rettferdig asylpolitikk, der de som ikke oppfyller vilkårene for opphold, kan returneres raskt. Regjeringen foreslår nå å styrke saksbehandlingskapasiteten i UDI ytterligere.

Halvert saksbehandlingstid. På ett år har UDI halvert saksbehandlingstiden for søknader om beskyttelse. Median saksbehandlingstid var 197 dager i 2010, men er nede i 107 pr. 31. juli 2011.

– Vi foreslår nå å øke bevilgningen til UDI med 14,1 millioner kroner for å øke saksbehandlingskapasiteten. Det skal bidra til ytterligere redusering av saksbehandlingstiden, særlig i saker der barn er involvert, sier justisminister Knut Storberget.

Budsjettforslaget bygger på at prognosen for antallet asylsøkere til Norge i 2011 og 2012 er 11 000, herunder 1 000 enslige, mindreårige asylsøkere.

Rask retur. Måltallet for tvangsmessige uttransporteringer ble økt fra 3 700 i saldert budsjett 2010 til om lag 4 600 i 2011. Siden den enkelte retur er blitt mer ressurskrevende, foreslår regjeringen å bevilge 24 millioner kroner til å videreføre måltallet på 4 600 tvangsreturer også i 2012.

– Årsaken til at returene er blitt mer ressurskrevende, er at vi returnerer personer uten lovlig opphold i Norge over lengre avstander. Det betyr at vi ikke sender dem til andre europeiske land, men til hjemlandet, sier justisminister Knut Storberget.

Oppholdskort. Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til UDI og politiet med til sammen 17,3 millioner kroner i 2012 til innføring og utstedelse av oppholdskort og grenseboerbevis. Oppholdskort for personer som innvilges oppholdstillatelse skal erstatte dagens etiketter i passene. Det arbeides nå med sikte på utstedelse av oppholdskortene innen 20. mai 2012, som er fristen i Schengen-samarbeidet for å utstede oppholdskort med biometriske kjennetegn.