Historisk arkiv

Statsbudsjettet

Styrker voldtektsgruppa ved Kripos

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår å styrke voldtektsgruppa ved Kripos med ytterligere fire årsverk. Gruppa er nå blitt et nasjonalt kompetansesenter for oppklaring av seksualforbrytelser.

– Voldtekt er et av de mest traumatiserende overgrep et menneske kan utsettes for. Derfor er det et mål for regjeringen at flere saker oppklares, og at omsorgen for ofrene forbedres, sier justisminister Knut Storberget.

Det regjeringsoppnevnte voldtektsutvalget foreslo i NOU 2008: 4 Fra ord til handling å etablere en ny landsdekkende spesialenhet i politiet med ansvar for seksualisert vold. Regjeringen startet oppfølgingen av forslaget i 2009 gjennom å etablere et miljø bestående av åtte etterforskere ved Kripos. I 2012 styrkes denne voldtektsgruppa med fire årsverk og vil være tilført totalt 16 årsverk.

– Ved Kripos har de både etterforsknings- og analyseekspertise, og nå er denne gruppa blitt politiets eget ekspertorgan for bekjempelse av voldtekt, som politidistrikt i hele landet kan få hjelp av, sier Storberget.

Regjeringen har også gjennomført en rekke andre tiltak for å bekjempe voldtekt. Blant annet har ofrene fått rett til bistandsadvokat, også før saken anmeldes. Helsetjenesten har styrket behandlingstilbudet til personer utsatt for seksuelle overgrep. I tillegg har vi fått voldtekts- og voldsmottak over hele landet og sikret at legevakt/akuttmottak har kompetanse og utstyr til å ivareta ofrene og sikre bevis. DNA-reformen er også et viktig tiltak for å få voldtektsforbryterne dømt.