Historisk arkiv

Innlegg i Østlendingen tirsdag 8. juni 2010

Strengere straffer for vold og overgrep

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen sørger for strengere straffer for vold og overgrep, og de vil mest sannsynlig tre i kraft 1. juli – uten noen kostnadsøkninger for domstolene. Dette er ikke "høy sigarføring", som Østlendingen skriver på lederplass fredag 4. juni, men realitet, skriver justisministeren i et innlegg i Østlendingen.

Regjeringen sørger for strengere straffer for vold og overgrep, og de vil mest sannsynlig tre i kraft 1. juli – uten noen kostnadsøkninger for domstolene. Dette er ikke "høy sigarføring", som Østlendingen skriver på lederplass fredag 4. juni, men realitet.

Regjeringen har i den nye straffeloven fått tilslutning til å skjerpe straffnivåene, men mener at det vil ta for lang tid å få straffene opp på ønskede nivåer om man skal vente til ikraftsetting av den nye straffeloven. For å få til en betydelig straffskjerping som gir full effekt allerede nå, foreslo regjeringen derfor i vår endringer i gjeldende straffelov, slik at de nye straffnivåene kan tre i kraft straks.

I regjeringens lovforslag ble dessverre enkelte viktige prosessuelle konsekvenser oversett. Etter innspill fra Domstoladministrasjonen og landets lagmenn, har justiskomiteen på Stortinget rettet opp dette i sin innstilling. Disse justeringene rokker ikke ved de straffeskjerpelsene som er foreslått.

Østlendingens leder bygger på en åpenbar misforståelse – det er en vesentlig forskjell mellom den øvre strafferamme og hva som er ”normalstraffnivået” for et lovbrudd. Dagens normalstraffenivå ved vold og overgrep ligger i det nedre sjiktet av strafferammene. Dermed vil vi kunne heve straffnivået kraftig innenfor eksisterende strafferammer – de er mer en vide nok.  Jeg understreker imidlertid at for de aller fleste vold- og overgrepslovbrudd, heves også strafferammene.

Justiskomiteens justeringer av lovforslaget var riktige for å unngå at ikraftsettingen av lovendringene ble forsinket. Samtidig understreker jeg at disse justeringene overhodet ikke får betydning for at vi også for vold og overgrep vil få en kraftig heving – i visse tilfeller en dobling – av straffnivået.