Historisk arkiv

Straff som virker?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Foto: Shutterstock

Fengsel mot fyllekjøring?

Det var ikke første gang Roger, som er en vanlig arbeidskar i full jobb, ble tatt med promille. For 20 år siden røk han inn i fengsel i tre uker for fyllekjøring. Nå satt han her igjen, dømt for annen gang. Men det var en himmelvid forskjell. Den første gangen sonet han i lukket fengsel, nå fikk han promilleprogram.

- Det kan ikke sammenliknes! Jeg trodde jeg skulle gå til grunne i fengselet. Kjente meg behandlet som en skikkelig kriminell. De jeg satt sammen med, var jo kriminelle. Det var faktisk en opplæring i kriminalitet. Det var bare det de snakket om.

- Nå, her på promilleprogrammet, kjenner jeg meg behandlet med respekt, som et menneske. Det kan virkelig hente opp folk som er på tur ut for stupet, sånn som jeg var.

- Men synes du det er straff å gå her på program?

- Ja, det er det. Jeg fikk jo også en bot på nesten 40.000 kroner. Det svei godt. Vi blir jo hver gang minnet om hvor galt det kunne gått og hvilke konsekvenser den kjøringa kunne hatt for meg sjøl og andre. Og så må jeg jo møte opp her og være edru.

- Men hjelper et slikt program på noe?

- Ja, det skal jeg love deg. Sammen med boten er det avskrekkende. Jeg har virkelig forandret holdning til det å kjøre med promille. Dette kurset burde alle unge som tar sertifikat få med seg.

- Hvis du hadde fått det som ung, tror du at du hadde holdt deg unna promillekjøring da?

- Det skal du ikke se bort i fra.

- Hva har ellers denne dommen medført for deg?

- Jo, det skal jeg si deg: jeg har fått et bedre familie-liv. Før fikk jeg ikke lov å treffe barnebarna fordi jeg var full bestandig. Nå er jeg edru, nå får jeg treffe dem. Det er stort! Og så får jeg attest for bedre innsats på jobben!

… sa Roger, som til slutt føyer til at det kanskje, alt i alt, var godt at han fikk denne dommen.

 

« Forrige

Neste »