Historisk arkiv

Universitetsmuseenes utfordringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Et utvalg har utredet univeristetsmuseenes samlingsforvaltning, formidling og forsking, rolle og organisering i den norske museumssektoren.

Universitetsmuseenes utfordringer

– Dette er en utredning mange har ventet på og som vi vil gå nøye gjennom, sa kunnskapsminister Øystein Djupedal da han mottok utredningen i dag.

Universitetsmuseumsutvalget ble oppnevnt av Utdannings- og forskningsdepartementet 15. september 2004. Det hadde da blitt påpekt i flere utredninger og av mange aktører, blant annet av universitets-og høgskolerådet og av Mjøsutvalget, at universitetsmuseene ofte blir utelatt når universitets- og høgskolesektoren behandles og utredes.

– Det har vært et behov for å se på universitetsmuseenes spesielle situasjon som institusjoner og deres oppgave med å bygge opp og forvalte vitenskapelige natur- og kulturhistoriske samlinger. I tillegg skal de drive forskning og formidling knyttet til samlingene. Videre har det væt pekt på behov for å se disse museene i forhold til museene som er underlagt Kultur- og kirkedepartementet, sa Øystein Djupedal.


Ved avgivelsen til Kunnskapsdepartementet presenterte utvalget sine viktigste tilrådinger. Utvalget anbefaler at museenes formidling bør styrkes gjennom:

  • Innføring av gratis inngang
  • Oppgradering av basisutstillinger
  • Sterkere satsing på digital og nettbasert formidling
  • Tettere samarbeid med vitensentrene og satsing på formidling av real- og naturfag

Utvalget peker på at universitetsmuseene forvalter sentrale deler av vår kultur- og naturarv og foreslår å styrke forskningen og arbeidet med bevaring og digital tilgjengeliggjøring av samlingene. Utvalget ser et behov for at departement og universiteter tar klarere ansvar og gir tydeligere styringssignaler for museenes virksomhetsområder.

– Å formidle kunnskap er krevende. Uttrykkene er sterke, kanalene for påvirkning er mange, men denne arven må ikke tape i konkurransen om vår oppmerksomhet, sa Djupedal.

Utvalget står samlet om tilrådingene, men er delt i synet på om universitetsmuseene bør ha en annen tilknytning til universitetet enn i dag. Fem av utvalgets medlemmer mener at muligheten for å organisere universitetsmuseene som randsonevirksomhet bør vurderes.

Utvalget har bestått av :

Bjarne Rogan (leder), professor og dekan, Oslo,
Kristian Berg, museumsdirektør, Stockholm
Axel Christophersen, museumsdirektør, Trondheim
Ingvild Gilhus, professor, Bergen
Tonte Hegard, seniorrådgiver, Oslo
Siri Jansen, museumsdirektør, Bergen
Sissel Rønbeck, assisterende direktør, Oslo
Christina Smith-Erichsen, avdelingsdirektør, Oslo
Jens Ulltveit-Moe, konsernsjef, Oslo
Jon Birger Østby, direktør, Oslo
Ole Marius Hylland (sekretær).

Klikk her for å lese NOU 2006:8Kunnskap for fellesskapet - Universitetsmuseenes utfordringer