Historisk arkiv

Om reklame og bærbar PC i skolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Stortinget har vedtatt endringer i opplæringsloven og privatskoleloven. Dette innebærer blant annet lovregulering av reklame i skolen og innføring av ansvar for skoleeier til å holde elevene i videregående opplæring med nødvendige læremidler.

Opplæringsloven har til hensikt å skjerme elever i skolen for uønsket reklame og uønsket påvirkning. Samtidig er det viktig at skoleeiere åpner for at magasiner, Internett og bedriftsbesøk kan være en del av undervisningen. I rundskrivet som nå sendes ut presiseres det at  skolen må utvise skjønn i det enkelte tilfellet. Det er med endringene i loven lagt opp til at det skal utarbeides en veileder om reklame, sponsing og andre salgsfremmende tiltak i skolen. Arbeidet med denne veilederen vil bli gjort i nært samarbeid mellom representanter for brukerne, interesseorganisasjoner og næringslivet. Veilederen vil foreligge 1. juli 2008. 

Lovendringene gir skoleeier ansvar for å holde elevene med nødvendige trykte og digitale læremidler. Dersom skolen organiserer opplæringen slik at elevene må ha bærbar pc, kan skolen kreve en egenandel fra elevene. Disse bestemmelsene er fastsatt i forskrift, og vil tre i kraft fra 1. august i år.

Det er også innført en bestemmelse i opplæringsloven og friskoleloven om kollektiv ulykkesforsikring, samt at det er gjort endringer i bestemmelsene om fag- og yrkesopplæringen i opplæringsloven.

Lenke til rundskrivet