Historisk arkiv

Samarbeidsavtaler med Brasil, Argentina og Chile

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Tora Aasland har inngått avtaler om samarbeid innen forskning og høyere utdanning med sine kolleger i Brasil, Argentina og Chile. Avtalene legger grunnlag for et sterkere forskningssamarbeid, men også forsker- og studentutveksling vil stå sentralt.

Tora Aasland har inngått avtaler om samarbeid innen forskning og høyere utdanning med sine kolleger i Brasil, Argentina og Chile. Avtalene legger grunnlag for et sterkere samarbeid innen eksempelvis klima- og polarforskning. Også forsker- og studentutveksling vil stå sentralt.

 

Aasland er nå på en reise til Sør-Amerika for å øke samarbeidet med Brasil, Argentina og Chile innenfor høyere utdanning og forskning.
Mange forskningsmiljøer i Sør-Amerika har et høyt faglig nivå internasjonalt, og gjennom den økonomiske veksten som landene opplever prioriteres utdanning og forskning. 

 

Felles interesse for forskningsfelt
Den rød-grønne regjeringen legger vekt på internasjonalt samarbeid og relasjonsbygging. Norge har tradisjonelt hatt begrenset vitenskapelig samarbeid med Sør-Amerika, men utviklingen som skjer i flere av landene, gjør nå økt aktivitet mer aktuelt. Når det gjelder Brasil, Argentina og Chile er det flere forskningsfelt av felles interesse. For eksempel har Chile, som Norge, en betydelig oppdrettsnæring, og et utvidet samarbeid innen akvakulturforskning kan være aktuelt. Under besøket i Chile deltok statsråd Aasland blant annet på den store internasjonale akvakulturmessen Aqua Sur i Puerto Montt.  

Stor interesse for samarbeid
Avtalene som er inngått, er såkalte ”memorandum of understanding”, det vil si intensjonsavtaler om samarbeid. De konkrete samarbeidstemaene vil bli avklart i den videre oppfølgingen mellom landene. Aktuelle områder fra norsk side kan være energiforskning, klimaforskning, polarforskning, medisinsk forskning og forskning om utdanning. Et utvidet samarbeid vil også kunne bidra til å realisere intensjonene med regjeringens store satsing på bevaring av regnskogen.  

- Jeg er glad for den store interessen jeg har møtt i Brasil, Argentina og Chile for et samarbeid med Norge. Avtalene vil gi våre utdannings- og forskningsmiljøer en bedre mulighet til å delta i den spennende utviklingen som skjer i disse landene. Min forventning er at forskningssamarbeidet som utvikles også skal stimulere forsker- og studentutvekslingen, sier Aasland. 

I statsrådens delegasjon til Sør-Amerika deltar representanter fra Norges forskningsråd, Universitets- og høgskolerådet, universiteter og forskningsinstitutter. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland og Brasils utdanningsminister Fernando Haddad.