Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Om skolenedleggelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Et desentralisert skoletilbud betyr ikke at alle skoler skal opprettholdes. Det kan være gode grunner til å slå sammen skoler, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Fylkesmennene er nå bedt om å se på årsakene til skolenedleggelser, slik at departementet får en best mulig oversikt hva som er situasjonen lokalt.

- Et desentralisert skoletilbud betyr ikke at alle skoler skal opprettholdes, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. - Det kan være gode grunner til å slå sammen skoler. Små skoler kan ha utfordringer knyttet til å sikre et godt faglig miljø og utvikling av lærernes kompetanse. Det sosiale miljøet kan bli for lite for elevene, og enkelte kan ha vanskelig for å finne venner, sier Halvorsen.

Kunnskapsministeren mener dette må være lokale beslutninger. - Det er lokalt man kan veie kvaliteten ved skolen opp mot elevenes reisevei og lokale hensyn. Dette har vi ikke innsikt i og kunnskaper til å styre fra Oslo, sier hun.

- Velgerne må sette seg inn i hva partiene lokalt mener og ta det opp med dem. Vi må også sikre en solid kommuneøkonomi slik at det er hensynet til god kvalitet på skolen og elevenes beste som er utgangspunktet for diskusjoner og vedtak om skolestruktur, sier kunnskapsministeren.

Hun har nå bedt fylkesmennene om å se på årsakene til skolenedleggelser i sine fylker, slik at departementet får en best mulig oversikt hva som er situasjonen lokalt.

  • Se lenke til rapport fra fylkesmennene i høyre kolonne
Til toppen